back

Україна день за днем зміцнює свою обороноздатність – Президент

14-10-2016 | 12:00

Президент Петро Порошенко наголошує, що Україна подовжує зміцнювати свою обороноздатність, укріплювати Збройні Сили та оснащувати військо новою технікою.

«Ми, українці, не дали загарбницьким планам країни-агресора реалізуватися, і не вели, і не ведемо загарбницьких воєн. Споконвіку ми не виступали ніколи у ролі агресора і ніколи не зарилися на чуже. Але і свого – не віддамо. І нам, слава Богу, є вже чим зустріти непроханих гостей. Хто з мечем до нас прийде, той від меча і загине… І від щита, яким стали для нас наші Збройні Сили», - сказав Петро Порошенко під час церемонії складання урочистої клятви ліцеїстами Київського військового ліцею імені Івана Богуна в День захисника України.

Глава держави наголосив, що «вражаючі зміни в їхній силі та якості виявилися можливими завдяки потужній солідарності українців».

«Завдяки мужності і героїзму солдат і офіцерів, добровольців і волонтерів. Завдяки силі духу, волі, патріотизму українських матерів. Завдяки трудовому подвигу конструкторів, інженерів і робітників наших оборонних підприємств», - підкреслив він.

За словами Президента, російська агресія, яка все ще триває, та військова загроза зі Сходу, очевидна на довгу історичну перспективу, є визначальними чинниками нашої безпекової політики та військового планування.

«Якщо ми хочемо вижити як нація, як народ, як держава, маємо витрачати на Збройні Сили та безпеку мінімум 5% ВВП – як це не обтяжливо і не важко для бюджету, для економіки, для соціальної сфери», - підкреслив Петро Порошенко.

За його словами, якщо дивитися на ці витрати у масштабі світових цін на зброю й техніку, якщо порівнювати наш військовий бюджет з аналогічними видатками інших країн, то очевидно, що ми діємо в умовах обмеженого і дуже скромного фінансового ресурсу. Президент навів приклад, про суперечку, яка нині ведеться між двома європейськими країнами, щодо контракту на поставку гелікоптерів. Вартість п'ятдесяти вертольотів – понад 3 млрд євро. «Нам, по-хорошому, потрібні були би десятки таких машин, якщо не сотні. Але весь наш річний воєнний бюджет недотягує навіть до 60% цієї суми – наступного року він становитиме 64 млрд гривень»,- зауважив він.

Водночас, Глава держави наголосив, що ми використовуємо цей бюджет максимально ефективно, і день за днем зміцнюємо обороноздатність країни.

«Лише протягом поточного року Збройні Сили отримали близько 2 тис. одиниць озброєння та військової техніки. Перед науковцями, конструкторами, керівниками оборонних підприємств поставлено надважливе завдання з розробки та виробництва  нового ракетного озброєння, комплексів крилатих ракет, нових зразків артилерійських систем, високоточних боєприпасів, безпілотних літальних апаратів ударного типу, засобів космічної розвідки, радіоелектронної боротьби, контрбатарейної боротьби», - зазначив Президент.

За словами Глави держави, наступного року на закупівлю та ремонт озброєнь планується витратити близько 11 млрд гривень.

«Кожен громадянин має право бачити техніку, в яку він інвестує щомісяця свої податки, відраховуючи їх у бюджет держави. Будемо й надалі демонструвати громадянам результати роботи нашої оборонної промисловості», - зазначив Петро Порошенко.

Президент повідомив, що завтра продовжить традицію публічної передачі техніки та зброї у війська.  Цього разу йдеться про бойову та транспортну авіацію, ракетно-артилерійське озброєння, танки, бойові машини піхоти, бронетранспортери, вантажні автомобілі та засоби тилового забезпечення.

З нагоди свята Глава держави планує також зустрітися і з воїнами шостої хвилі, які саме в ці дні масово демобілізуються згідно відповідного Указу.

 

Прес-служба Президента України