back

Відбулося засідання Ради регіонального розвитку. Ключові тези

12-10-2016 | 08:39

Чергове засідання Ради регіонального розвитку відбулося вчора, у вівторок 11 жовтня, у Києві. Під головуванням Президента України Петра Порошенка, за участі очільника Уряду, членів Кабінету Міністрів та Ради регіонального розвитку, серед яких і голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч, було обговорено низку питань, ключові тези щодо яких відображені у матеріалах прес-служб спікерів.

Зокрема, Президент Петро Порошенко заявив, що поки не має наміру оголошувати чергову хвилю мобілізації, проте наголосив на відповідальності керівників областей щодо супроводження двох процесів. По-перше, максимально широко сприяти військовим комісаріатам у проведенні набору охочих служити за контрактом та організації відповідної рекламної кампанії. По-друге, забезпечити призов на строкову службу.

Президент Петро Порошенко наголосив на тому, що збереження політичної стабільності є пріоритетом влади: «Гібридна війна – це не лише війна на фронті і не лише російська пропаганда. Це спроба дестабілізації ситуації в суспільстві. І в контексті цього є  кардинально не припустимим, коли для цього використовуються або нібито загрози, пов’язані із запровадженням ринку землі, або земельне рейдерство, або тарифи, до яких причетні всі ті, хто на сьогоднішній день займає популістську позицію, або будь-які інші процеси».

Також Президент закликав керівників областей активно допомагати учасникам АТО у будівництві: «У вас велике завдання, разом із міськими головами – це облаштування демобілізованих, забезпечення їх відповідними умовами, земельними ділянками, прозоре і ефективне прийняття рішень, підвищення ефективності діяльності Ради учасників АТО при головах обласних державних адміністрацій».

Захист прав власності, економічних інтересів громадян та інвесторів, а також зменшення ризиків незаконного заволодіння майном сприятиме боротьбі з рейдерством, – наголосив Президент Петро Порошенко та висловив сподівання, що ухвалений 6 жовтня Закон (№5067) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності», найближчим часом надійде і «буде підписаний і негайно втілений в життя».

Петро Порошенко доручив Міністру внутрішніх справ, Міністру аграрної політики та Міністру юстиції сприяти «реалізації в повній мірі тих повноважень, які надає зазначений документ задля зупинки схем, які використовувались для рейдерства».

Президент також наголосив на важливості розширення повноважень громад, у тому числі і у земельній сфері: «Розширення повноважень громад важливе і в земельних питаннях. Причому це, на моє глибоке переконання, має бути не лише в частині підвищення ефективності використання земельних ресурсів, а й в частині боротьби з корупцією», – сказав він.

Президент закликав керівників областей витрачати кошти на місцеві інфраструктурні проекти. Глава держави повідомив, що в Державний фонд регіонального розвитку буде додатково спрямовано майже 9 млрд гривень.

Президент також повідомив, що ще 1 млрд грн. буде виділено як субвенцію на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад та зазначив, що існує «ще кілька сюрпризів для територіальних громад».

Крім того, Президент України Петро Порошенко висловив переконання, що децентралізація сприяла зростанню доходів місцевих бюджетів, перевагою дохідної частити над видатковою.

«Напрямок і курс був вибраний правильно. На 1 вересня поточного року профіцит місцевих бюджетів складає 32 млрд гривень. За 9 місяців план надходжень до загального фонду місцевих бюджетів, без урахування трансфертів, виконано майже на 100%», - повідомив Глава держави на засіданні Ради регіонального розвитку.

«Напрямок і курс був вибраний правильно. На 1 вересня поточного року профіцит місцевих бюджетів складає 32 млрд гривень. За 9 місяців план надходжень до загального фонду місцевих бюджетів, без урахування трансфертів, виконано майже на 100%», – повідомив Глава держави на засіданні Ради регіонального розвитку.

Президент наголосив, що влада має намір продовжити цю тенденцію й надалі. «Ми не збираємося зупинятись. Дорожній фонд на минулий рік і дорожній фонд на цей рік відрізняються значним чином», – додав Глава держави.

Основні позиції, виголошені Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом під час засідання Ради регіонального розвитку викладені у наступних матеріалах:

Децентралізація дає ефективні механізми для прориву в питанні розвитку України;

Уряд розраховує на ухвалення Парламентом законопроекту, що виправить так званий «закон Савченко», наступного тижня;

Володимир Гройсман виступає за вдосконалення інтерфейсу системи електронних декларацій;

– Володимир Гройсман: Прийшов час поставити крапку у тому, щоб ми у всіх все закуповували, а продавали з України сировину;

– Прийняті Урядом рішення дозволять почати відновлення нормальної роботи системи комунальної теплоенергетики, – Володимир Гройсман.

Прес-служба облдержадміністрації