back

Наталія Романова: головне в реформуванні інтернатної системи — захистити права дитини

11-10-2016 | 16:56

Заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова взяла сьогодні участь у нараді з директорами шкіл-інтернатів області.

Одним з основних питань, обговорених на нараді, було реформування мережі інтернатних закладів Чернігівщини.

Впроваджуючи у життя будь-які зміни у цій системі, ми повинні пам’ятати, що діти потрапляють до інтернату за складних життєвих обставин. Маємо проявити всю нашу чуйність і мудрість у спілкуванні з такими дітьми, — зазначила Наталія Романова. Вона підкреслила, що метою реформування має стати захист прав дитини, створення якомога сприятливіших умов для її розвитку та соціалізації.

Саме соціалізація, спроможність молодої людини знайти своє місце в житті після закінчення навчального закладу є однією з найгостріших проблем. На переконання ініціаторів реформи, саме сімейна форма виховання дасть можливість дитині вирости повноцінним членом суспільства і реалізуватися у житті.

Ми не будемо ламати напрацьоване десятиліттями, не запропонувавши продуманої раціональної альтернативи. Мусимо подбати про те, щоб дитина та родина, де вона зростатиме, могли отримати весь спектр соціальних, та, якщо потрібно, реабілітаційних послуг, — запевнила Наталія Романова.

Також вона розповіла керівникам освітніх установ про досвід реформування системи інтернатних закладів у інших країнах, передовсім — у Румунії, звідки нещодавно повернулася, та ознайомила з першими кроками до змін у нашій області.

Департамент інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації