back

Реформа правосуддя значно підвищує рівень захисту прав і свобод громадян - Президент

10-10-2016 | 08:27

Президент Петро Порошенко наголошує, що зміни до Конституції в частині правосуддя, які набули чинності 30 вересня, є фундаментом для реформування сфери правосуддя, Конституційного Суду, значно підвищують рівень захисту прав українців.

"Дуже важливо, що зараз громадяни отримали право звертатися до Конституційного Суду із конституційною скаргою, у випадку, якщо особа вирішить, що застосований в кінцевому судовому рішенні в її справі закон не відповідає Конституції. Це новація, яка значно збільшує рівень захисту прав і свобод громадян", - наголосив Глава держави під час виступу на міжнародній конференції "Конституційний контроль і процеси демократичної трансформації у сучасному суспільстві", яка проводиться з нагоди 20-річчя Конституційного Суду України.

"Це - потужний додатковий механізм, який успішно використовується в інших країнах", - додав Петро Порошенко зауваживши, що українські правники ретельно вивчали практику і досвід інших країн. Президент також акцентував увагу на необхідності вивчення досвіду суддів з інших країн, які беруть участь у конференції, аби якісно імплементувати цей інструмент до профільного законодавства, яке наразі проходить стадію ретельного експертного обговорення.

Президент також підкреслив, що реформою запроваджуються норми, які суттєво посилюють незалежність Конституційного Суду - звільняють його від непритаманних функцій і розширюють повноваження.

"Конституційний Суд в періоди реформування та впровадження надважливих змін, має неухильно стояти на сторожі верховенства права і Конституції. Дуже важливо, щоб тут не було жодної фракційності, жодної підкилимної боротьби. В суді точно немає бути поділу на суддів за чиєюсь квотою, у тому числі за квотою Президента, за походженням, освітою, спеціалізацією чи за будь-якою іншою ознакою", - переконаний Глава держави.

"Найголовніше, щоб кожен з суддів, склавши присягу, мав змогу працювати чесно і професійно, відповідно до букви закону і духу права, керуючись власною совістю. Це стосується як розгляду доленосних для країни справ і рішень, так і скарг звичайних громадян", - також наголосив він.

Президент зазначив, що після підготовки експертами тексту законопроекту "Про Конституційний Суд України", де будуть закріплені механізми реалізації зазначених змін, та після його обговорення внесе його на розгляд Верховної Ради. "Наголошую, що я зацікавлений не затягувати цей процес", - зауважив Петро Порошенко.

Глава держави висловив сподівання, що запровадження новацій сприятиме відновленню справедливості і авторитету суду. "Тепер, коли до Конституційного Суду зможуть звертатися безпосередньо громадяни, Суд має шанс на нове дихання, на укріплення і будівництво власного авторитету - і в очах суспільства, і в очах експертів. Саме професійність суддів та юридична бездоганність його рішень стануть гарантами незалежності КСУ та відновлення довіри з боку громадян", - сказав він.

Петро Порошенко підкреслив, що саме на суддів Конституційного Суду – як нинішніх, так і тих, хто прийде до суду незабаром, – покладається величезна відповідальність за зміцнення ролі суду у сфері захисту конституційних прав і свобод громадян.

"Позиції, які висловлюватиме Конституційний Суд у своїх рішеннях, мають впливати на розвиток права в країні, формувати правову культуру, та бути орієнтирами у професійній діяльності юристів-практиків та науковців-правників", - зазначив Президент.

Голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо, який також взяв участь у роботі Конференції, привітав зміни до Основного Закону України в частині правосуддя, які набули чинності наприкінці вересня.

"Ці поправки давно були на часі, вони є важливими для реформування судової системи в Україні", - сказав він зазначивши, що в законі були враховані всі рекомендації Венеціанської Комісії.

"Ми сподіваємося, що реалізація цих поправок буде виконана у повній відповідності з принципами судової незалежності та судової відповідальності", - додав він.

Голова Венеціанської комісії звернув увагу на питання боротьби з корупцією, яка нині "на жаль, залишається дестабілізуючим фактором для судової системи", а також на проблему некомпетентності судових рішень. У цьому контексті він наголосив на необхідності очищення судової гілки влади. "Ті особи, які просто обіймають посади, ті, хто буде надалі вперто відкидати здійснення правосуддя, не повинні залишатися у судовій системі", - сказав Джані Букіккіо.

Він також підкреслив важливість реформи виборчого законодавства та законодавства, яке регулює діяльність політичних партій. Джанні Букіккіо висловив сподівання, що процес реформ у цьому напрямку буде успішним і незабаром реалізованим і зазначив, що Венеціанська Комісія готова допомогти у цьому.

Після відкриття конференції відбулося урочисте погашення поштової марки з нагоди 20-річчя Конституційного Суду України, яке здійснили Петро Порошенко, Джанні Букіккіо та Юрій Баулін.

Прес-служба Президента України