back

Про якість освіти та медицини у районах області

05-10-2016 | 08:15

На базі Куликівського аграрного ліцею сьогодні проводили нараду з керівниками обласних профтехучилищ. В обговоренні також взяли участь перший заступник голови ОДА Леонід Сахневич, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, очільник обласного управління освіти Микола Конопацький, депутат обласної ради Віктор Труш, керівництво району, підприємці.

На порядку денному — якісне функціонування закладів профтехосвіти в умовах реформування. З цього року ПТНЗ перебувають на утриманні місцевих бюджетів. Для раціонального використання коштів громади варто переглянути систему роботи цих закладів.

— Профтехосвіта, безумовно, є необхідною для України — і Чернігівщини як аграрного регіону, зокрема. Втім такі освітні заклади мають готувати фахівців відповідно до запиту роботодавців. Ми не можемо собі дозволити випускати спеціалістів, що в області не є затребуваними, — зазначив Леонід Сахневич. — Для якісної організації процесу навчання заклади мають налагодити тісну співпрацю з потенційними роботодавцями. Це дозволить не лише створити кращу базу для навчання, а й забезпечити першим робочим місцем випускників ПТНЗ.

Про "кадровий голод" робітничих професій говорили і підприємці. Також вони зауважили, що почасти учні училищ не мають достатньо знань через застарілу навчальну базу.

У свою чергу керівники освітніх закладів нарікають на недостатнє фінансування та зменшення кількості учнів, що і не дозволяє приділити достатньо уваги переобладнанню кабінетів.

Вихід із цієї ситуації учасники обговорення бачать один — підготовка кадрів, так би мовити, на замовлення роботодавців.

— Перш ніж просити державну субвенцію на профтехосвіту на наступний рік, кожне училище має довести, що воно готове працювати та йти на реформування згідно з вимогами часу. Тому керівники професійно-технічних навчальних закладів повинні зараз працювати з бізнесом і владою, щоб вийти на ту модель подальшого розвитку, яка була б для усіх комфортною, — наголосив Арсен Дідур.

Цього ж дня Леонід Сахневич та Микола Конопацький обговорили функціонування закладів освіти і з керівництвом Носівського району. Зокрема мова йшла про створення опорних шкіл.

Принагідно перший заступник голови ОДА ознайомився з ходом реконструкції Ніжинського міського пологового будинку.

Нагадаємо, цьогоріч із фонду регіонального розвитку на завершення реконструкції пологового будинку виділено 3,5 мільйона гривень. Активно ведеться ремонт другого поверху, ґанків та водостоків. Роботи планують завершити у листопаді.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації