back

Чернігівщина серед перших у реформуванні інтернатів

04-10-2016 | 11:17

Світовий банк згоден профінансувати початок реформування інтернатних закладів у Чернігівській області. Наразі проводиться тендер з визначення основного виконавця.

Про це під час спілкування зі ЗМІ повідомила заступник голови — керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова.

Світовий банк готовий виділити близько 30 мільйонів євро для п’яти областей України, які візьмуться трансформувати структуру закладів виховання дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування та дітей-інвалідів.

Чернігівщина стане пілотним регіоном, так як вже має деякі напрацювання: ще у 2014 році здійснено аналітичний звіт соціальних закладів, що може слугувати основою для подальших змін. Втім цей звіт уже потребує певних правок.

Сама програма реформування розрахована до 2020 року, однак, як вважає Наталя Романова, цього часу може не вистачити:

— Не можна взяти і відразу закрити всі інтернати. До слова, у Чернігівській області працює 18 інтернатних закладів, де виховується 2205 дітей, з яких 171 дитина – сирота чи позбавлена батьківського піклування.

Спочатку необхідно розробити чітку нову систему виховання цих діток, провести навчання для соціальних працівників, раціонально вирішити проблему подальшого функціонування існуючих приміщень. Все це потребує часу, підготовки суспільства, фінансів та законодавчої бази.

Досвід влаштування сучасної мережі соціальних закладів Наталія Андріївна вивчала під час нещодавнього відрядження до Румунії. В українській делегації вона була єдиним представником з регіону:

— Під час поїздки ми мали змогу не лише оглянути місцеві заклади, а ще й поспілкуватися з представниками інших країн. Зокрема прикладом для нас може слугувати механізм реформування у Грузії чи Молдові.

Наталія Романова зазначила, що в європейській системі виховання основний акцент – на максимальній соціалізації дитини та її проживанні у родині. Для дітей-сиріт створюють «групові будиночки», «соціальні квартири». Родинам з малечею, що має проблеми зі здоров’ям, допомагають створити максимально комфортні умови вдома та забезпечують зручний трансферт до спеціалізованих закладів реабілітації.

Заступник голови ОДА акцентувала на тому, що деякі існуючі заклади на Чернігівщині нічим не поступаються європейським. Зокрема якість організації роботи у реабілітаційному центрі «Відродження» відзначила польська делегація, що недавно відвідала Чернігів.

Наталія Андріївна наголосила, що у країнах, які реформували систему інтернатних закладів, чи не найголовнішу роль відігравали саме інститути громадянського суспільства.

— Більшість закладів трансформувалися завдяки небайдужим громадянам та профільним громадським організаціям (як вітчизняним, так і міжнародним). Почасти фінансування здійснюється 50/50: кошти ГО та місцевий чи державний бюджет. Варто зауважити, що саме громадські організації можуть отримати грантову підтримку того чи іншого проекту.

Зміни у системі виховання дітей-сиріт та малечі з інвалідністю невідворотні. Президент України уже підписав розпорядження про створення робочої групи з опрацювання пропозицій щодо реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. Відбулися і перші засідання експертів.

12 жовтня за матеріалами поїздки та напрацюваннями по нашій області я теж матиму доповідь на парламентських слуханнях, – повідомила заступник голови ОДА.

Також вона не оминула увагою ще одну вразливу категорію — дітей учасників та загиблих під час антитерористичної операції на сході країни. Наразі малечі, якої торкнулася війна, організовують відпочинок та оздоровлення як у межах області та держави, так і за кордоном.

— Приємно, що почасти свою допомогу пропонують саме колеги з інших країн, як от нещодавній відпочинок у Хорватії.

Є пропозиції з Польщі щодо забезпечення культурної програми для дружин і дітей наших Героїв, — повідомила Наталія Романова.

Задля швидкої та якісної організації можливих поїздок як для малечі, так і для дорослих варто завчасно подбати про належне оформлення виїзних документів.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації