back

На порядку денному — погашення заборгованості із оплати праці працівникам бюджетної сфери

30-09-2016 | 09:50

Чернігівщина з питанням погашення заборгованості із заробітної плати бюджетникам наразі працює краще, ніж попередні два роки: за серпень не з’явилося протермінованих виплат та вдалося погасити невелику частину вже існуючих. Втім у чотирьох районах області ця проблема досить актуальна.

Про план подальших заходів говорили вчора, 29 вересня, під час засідання профільної комісії за головування заступника голови — керівника апарату ОДА Наталії Романової.

Як повідомив директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Олег Русін, серед бюджетних установ та організацій загальна сума боргу складає понад 480 тисяч гривень.

Така ситуація, як кажуть фінансисти, виникла частково через перерозподіл фінансування: райони, де утворилися об’єднанні територіальні громади, отримали меншу суму освітньої та медичної субвенції, так як значна фінансової підтримки від держави пішла саме новоствореним ОТГ.

Вирішення проблеми є — проведення міжбюджетних трансфертів. До того ж відповідні структурні підрозділи ОДА пишуть листи-звернення до профільних міністерств з проханням внести зміни до помісячного розподілу коштів.

— Ми виконали ряд завдань Уряду, що допомогли призупинити ріст заборгованості: обґрунтовано оптимізували освітні та медичні заклади, перевірили їх акредитацію, заохочувальні виплати працівникам здійснювалися лише за наявності надлишкових коштів, — зазначила Наталія Романова.

Також вона дала завдання посилити контроль за виконанням розроблених графіків погашення заборгованості та першочерговим фінансуванням видатків на оплату праці працівникам бюджетної сфери.

На наступному засіданні комісії заслухають звіти керівників обласних економічно активних підприємств-боржників.

Довідково:

Сума боргу із виплати заробітної плати працівникам 32-х економічно активних підприємств-боржників становила близько 11 мільйонів гривень. У серпні цього року її розмір зменшився на 4,4%.

Серед активних підприємств – найбільший боржник (майже 4 мільйони) – ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів».

Повністю відсутні борги з оплати праці в аграрній сфері.

У рейтингу щодо динаміки погашення боргів серед інших областей, Чернігівщина посіла 19 місце за показником до початку року та 15 до попередньої дати.

Департамент інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю облдержадмінстрації