back

Президент: Заборона Меджлісу в Криму – продовження справи Сталіна

30-09-2016 | 08:09

Президент Петро Порошенко назвав ксенофобським рішення Верховного суду Росії про заборону Меджлісу кримськотатарського народу.

«Сьогодні, у той самий день, коли ми вшановуємо пам’ять жертв трагедії Бабиного Яру, Верховний суд Росії ухвалив ксенофобське рішення про заборону Меджлісу. Справа Сталіна живе», - сказав Петро Порошенко під час жалобної церемонії з ушанування пам’яті жертв Бабиного Яру в 75-ті роковини трагедії.

Глава держави зауважив, що лише смерть Сталіна врятувала євреїв СРСР від депортації, подібної тій, яку пережили кримські татари та інші етноси.

Президент зазначив, що протягом багатьох років радянська влада спочатку замовчувала трагедію Бабиного Яру, а потім намагалася розчинити його єврейську складову в загальному мартирологу Другої світової. «Чи не тому, що Сталін у глибинах своєї чорної душі підтримував так зване остаточне вирішення єврейського питання? Щойно після перемоги над нацизмом гільйотина репресій  запустилася знову, першими, на кого впало її лезо, був Єврейський антифашистський  комітет, так звані «безродные космополиты» та «врачи-вредители», - сказав він.

Водночас, Президент наголосив, що наступники вождя зберегли антисемітизм як елемент державної політики. Але замість політики фізичної ліквідації зробили ставку на знищення єврейської ідентичності як такої. При цьому десятиліттями Москва постачала й постачає зброю тим, хто мріє скинути Ізраїль в море.

«Отже, трагедія Бабиного Яру – це попередження усьому людству, що будь-який режим, який має за ніщо права та свободи людини, несе в собі загрозу для самої людяності. Нашим моральним обов’язком є точно не допустити повторення злочинів проти людства та людяності», - підкреслив Президент.

За його словами, така перспектива, на перший погляд, виглядає нереальною. 

«Але  якщо лідери деяких країн в основу своєї політики кладуть боротьбу за так звану історичну справедливість, якою полюбляв обґрунтовувати свої злочини сам  Гітлер… Якщо міжнародне право знову розтоптане чоботом агресора… Якщо теперішня ООН інколи нагадує тогочасну Лігу Націй… Якщо анексію Криму в зворотному перекладі на німецьку російська пропаганда прямо називає аншлюсом… Якщо все так, то де гарантія, що ми застраховані від повторення інших трагічних сторінок недавнього минулого?», - сказав Петро Порошенко.

Президент зазначив, що це набуває особливого значення, зважаючи на сплеск релігійної, расової чи національної нетерпимості, рецидиви антисемітизму навіть у тих країнах, де всі ці ганебні явища, здавалося б, давно й безповоротно викорінені. Не може не турбувати також і повсюдне зростання популярності ультраправих ксенофобських політичних сил.

Прес-служба Президента України