back

Ніколи знову. Трагедія не має повторитися - Президент спільно з громадськими діячами ініціював створення Меморіального центру «Бабин Яр»

29-09-2016 | 15:29

У день 75-х роковин трагедії Бабиного Яру Президент Петро Порошенко разом із громадськими діячами та філантропами ініціював створення Першого Меморіального центру жертв Голокосту «Бабин Яр». Меморіал буде зведено у Києві на місці масового знищення нацистами євреїв, українців, ромів та представників інших національностей.

«Ми, українці, розуміємо скорботу євреїв як свою власну», - сказав Глава держави та нагадав, що протягом століть українці і євреї живуть на одній землі, в спільній країні.

«У роки Другої світової війни українці теж зазнали багатомільйонних втрат, і ми добре знаємо, як роками й десятиліттями болять серця й душі за нашими полеглими рідними й близькими», - зазначив Петро Порошенко.

Голокост є найтрагічнішою сторінкою історії єврейського і українського народів, наголосив Президент. «Геноцид євреїв відбувався і на нашій території, мимо волі українців, оскільки Україна була одним із головних театрів найжорстокішої війни в історії людства», - сказав він.

Глава держави зазначив, що сьогодні етнічні українці та етнічні євреї України спільно будують сучасну політичну націю і сучасну Україну. «Ми разом будуємо країну, де немає місця антисемітизму і наша єдність є запорукою наших перемог», - сказав Петро Порошенко.

Президент подякував українцям, євреям, людям усіх національностей за «фантастичну єдність, яку ми сьогодні демонструємо».

Петро Порошенко навів жахливу статистику, коли з вини нацистів Україна втратила до 60% свого довоєнного єврейського населення, півтора мільйони українських євреїв стали жертвами Голокосту. Лише за перші два дні трагедії 29-30 вересня 1941 року нацистами було вбито 34 тис. людей. Загалом в Бабиному Яру від рук нацистів загинуло близько 120 тис. безневинних людей.

«Це трагедія не національного, а планетарного масштабу. Голокост - злочин не лише супроти окремого народу, а супроти всього людства», - підкреслив Глава держави. Він наголосив на важливості збереження пам'яті про ті трагічні сторінки історії, «щоб усе людство пам’ятало про корені і про криваві факти Голокосту, щоби ця пам’ять слугувала застереженням і нашим сучасникам, і майбутнім поколінням про небезпеку ненависті, фанатизму, расизму і нетерпимості».

«Ніколи знову. Never again. Трагедія не має повторитися», - сказав Президент. За його словами, новий меморіал має стати «місцем потужного щеплення, символом шани і поваги усіх українців незалежно від національності до трагедії та вшанування Голокосту".

«Я як Президент України, як громадянин, як українець за національністю разом з багатьма іншими українцями виступив з ініціативою створення цього Меморіалу», - сказав Петро Порошенко та закликав українську і світову громадськість долучатися до цієї ініціативи.

Глава Української держави переконаний, що створення Меморіалу Голокосту в Бабиному Яру має стати символом об’єднання нації і має величезне значення для всього світу.

Президент також поспілкувався зі свідками, які пережили трагедію в Бабиному Яру.

Прес-служба Президента України