back

Реформа в дії: досвід децентралізації на Чернігівщини в порівнянні з Латвією

26-09-2016 | 17:05

26 вересня у м. Чернігові відбулось друге засідання регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування в рамках проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України.

Засідання регіональної платформи співпало з візитом делегації Парламенту та Міністерства захисту навколишнього середовища та регіонального розвитку і самоврядування Латвійської Республіки у ході реалізації проекту «Підтримка областей України в проведенні та мотивуванні адміністративно-територіальної реформи».

Спілкування за «круглим столом» щодо питань впровадження реформи децентралізації та формування спроможних територіальних громад відбулося за головування місцевих владців: першого заступника голови облдержадміністрації Леоніда Сахневича, голови обласної ради Ігоря Вдовенка та міського голови Владислава Атрошенка. Участь в обговоренні також взяв народний депутат Олександр Кодола.

Леонід Сахневич розповів іноземним колегам про завдання Уряду, що поставлені перед облдержадміністрацією, стосовно децентралізації та розвитку місцевого самоврядування.

Так, у 2015 році на території області процес об’єднання вже пройшло 19 місцевих рад (57 населених пунктів), утворивши 5 об’єднаних громад - Макіївську (Носівський район), Вертіїівську (Ніжинський район), Парафіївську (Ічнянський район), Кіптівську та Деснянську (Козелецький район).

Відповідно до чинного законодавства, громади що об’єдналися, отримали не тільки більше ресурсів в своє розпорядження, а також і значно більше повноважень.

У поточному році рішення про об’єднання вже прийняли 94 місцеві ради, які утворять 13 об’єднаних територіальних громад - Остерську, Батуринську, Лосинівську, Гончарівську, Михайло-Коцюбинську, Коропську, Холминську, Мринську, Іванівську, Корюківську, Носівську, Сновську, Комарівську.

На сьогодні перші місцеві вибори призначені в Остерській, Батуринській, Лосинівській, Гончарівській громадах.

Ми намагаємось спільними зусиллями прийти до найоптимальнішого варіанту, що забезпечить формування дійсно спроможних територіальних громад, які в результаті добровільного об’єднання будуть здатні забезпечити належний рівень надання послуг громадянам, - зауважив Леонід Сахневич.

Також перший заступник голови ОДА наголосив, що влада області чекає вдосконалення чинного законодавства на держаному рівні. Це полегшить процес об’єднання громад, гарантуючи спроможність їх функціонування та подальшого ефективного розвитку.

Виконавчий директор Чернігівського РВ АМУ Федір Фесюн доповів про перебіг децентралізаційного марафону в Чернігівській області, акцентувавши на перешкодах, з якими стикаються громади при об’єднанні.

Представники Латвійської делегації також поділились досвідом проведення децентралізаційної реформи. Розповіли як про позитив, так і про негатив таких змін. Так, у Латвії ще у 1993 році ухвалено концепцію реформи самоуправлінь, яка визначила три головні напрями: юридичний, фінансовий, адміністративно-територіальний. Процес впровадження їх в життя затягнувся більше ніж на 10 років.

Досі невирішеними у латвійців залишається ряд питань: частина країв (чи громад) не мають виражених центрів розвитку, маленькі громади неспроможні ефективно виконувати окремі функції. А ще — завеликі витрати в маленьких громадах йдуть на утримання адміністративного апарату.

Відтак, учасники засідання визнали, що реформа децентралізації має відбуватись з врахуванням адміністративно-територіальних особливостей Чернігівської області. Необхідно налаштуватись на «розумну децентралізацію», коли кожна об’єднана громада буде фінансово спроможною і забезпечуватиме належний рівень послуг для її жителів.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації