back

Візьміть дитину у сім’ю

26-09-2016 | 15:01

Про забезпечення права кожної дитини на проживання в сім’ї говорили сьогодні, 26 вересня, на прес-брифінгу в облдержадміністрації.

За інформацією начальника Служби у справах дітей ОДА Людмили Зеленько, за останні роки збільшилась кількість бажаючих взяти дітей у свої сім’ї. Так, цьогоріч громадяни України вже усиновили 35 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з Чернігівщини. Ще 20 дівчаток та хлопчиків отримали свої домівки за кордоном. За цими цифрами – майже вдвічі більша кількість дітей, що знайшли своїх нових батьків, аніж у відповідний період минулого року.

Як запевнила Людмила Зеленько, причина підвищення зацікавленості дорослих в усиновленні дітей – як у зміні свідомості громадян, так і в удосконаленні підходів спеціалістів служб у справах дітей до роботи з потенційними батьками.

– Необхідно правильно змотивувати дорослих, щоб їх крок до усиновлення дитини був виваженим і осмисленим. Адже більшість дітей, які стали сиротами, мають певні психологічні травми та спадкові особливості, які обов’язково необхідно враховувати дорослим, – переконана очільник обласної служби у справах дітей. – Добре, коли потенційні усиновлювачі погоджуються пройти спеціальне навчання.

Людмила Зеленько зазначила, що в Україні існує єдина інформаційна база дітей, які можуть бути усиновлені. Тож у разі бажання усиновити дитину, громадяни мають звернутися до місцевої служби у справах дітей. Якщо ж на цьому рівні складно вирішити питання, підключаються обласні служби у справах дітей або ж профільний департамент Міністерства соціальної політики України. Процедура усиновлення дітей іноземцями проходить виключно через Міністерство.

Окрім усиновлення, осиротілі та позбавлені батьківського піклування діти можуть перебувати під опікою та піклуванням, або ж виховуватися в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу.

На сьогодні в області альтернативними формами сімейного виховання охоплено 1905 із 2100 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, – 90,7%. І цей відсотковий показник поступово зростає з кожним роком. В інтернатних закладах переважно ж перебувають діти з різними формами інвалідності.

Не втрачають популярності такі форми сімейного виховання як прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу. Лише у цьому році створено 2 ДБСТ та 8 прийомних сімей. Відтепер в області відповідно 24 дитячі будинки сімейного типу та 203 прийомні сім’ї.

Об’єктивно найбільш поширеною сімейною формою залишається опіка або піклування, адже родичі зазвичай підтримують дітей, беручи їх на виховання. Наразі на Чернігівщині 1440 дітей, або ж 68,6% – під опікою близьких людей.

Важливо, що держава піклується про розвиток різних форм виховання дітей. Лише у разі усиновлення виплачується одноразова грошова допомога. Всі ж інші альтернативні сім’ї фінансово підтримуються щомісячно.

Таким чином держава піклується про дотримання права дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання в сімейному оточенні.




Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації