back

Підготовка до опалювального сезону: про найактуальніше

23-09-2016 | 17:00

Аби ще раз розставити акценти щодо підготовки області до осінньо-зимового періоду, в облдержадміністрації сьогодні, 23 вересня, зібрали робочу нараду.

Директор Департаменту ЖКГ, регіонального розвитку та інфраструктури ОДА Юрій Євтушенко озвучив оперативні дані підготовчого процесу. У цілому, рівень готовності житлового фонду та джерел енерго- та водопостачання області поступово наближається до запланованого показника. Триває оптимізація використання природного газу – зростає кількість котелень бюджетних установ, переведених на альтернативні види палива. Лише цьогоріч реконструюють більш ніж 50 котелень. При цьому очікується економія природного газу у розмірі 1,2 мільйона кубічних метрів, або ж у грошовому вимірі – 9,5 мільйона гривень.

Обіцяють вчасно підготувати до зими всі школи та дитсадки, установи соціальної сфери. Наразі проводяться роботи із закупівлі різних видів палива. Є чітка тенденція наданню переваги місцевим, альтернативним, видам палива – торфопродукції, дровам та пелетам.

До приходу зими також готується дорожнє господарство, приводячи у готовність спеціалізовану прибиральну техніку та заготовляючи матеріали для попередження на дорогах ожеледиці. Комунальні підприємства вже звітують про готовність 95% спеціалізованих машин.

Проблемою, за словами очільника Департаменту ЖКГ, поки що залишаються певні борги за комунальні послуги бюджетних установ. Також складним питанням є заборгованість теплопостачальних підприємств за спожиту електроенергію та природний газ. Ця проблемна ситуація поглиблюється певним алгоритмом розподілення коштів, що надходять на рахунки цих підприємств. Аби розширити для них перелік можливих статей витрат за рахунок субсидій населенню, необхідно переглянути відповідні нормативні акти.

З проханням сприяти прискоренню внесення змін до постанови Кабміну № 217 Юрій Євтушенко звернувся до директора Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Дмитра Корчака, який взяв участь у сьогоднішній нараді.

Дмитро Корчак зазначив, що Мінрегіон знає цю проблему. У найближчі дні працівники його Департаменту і він особисто вивчають стан підготовки до зими і пов’язані з цим питання в усіх областях України. Після аналізу та узагальнення картини по країні в цілому – вони відпрацюють ряд пропозицій на розгляд Кабміну і Верховної Ради України задля забезпечення стабільного проведення опалювального сезону, запевнив Дмитро Корчак.

Дані про стан готовності до зими установ та підприємств області також озвучили начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Микола Конопацький та голова правління ПАТ «Облтеплокомуненерго» Віктор Геращенко.

Не оминули увагою і питання функціонування ОСББ.





Щоб пересвідчитись, як саме триває підготовка до зими, представник Мінрегіону спільно з керівництвом Департаменту ЖКГ відвідали ряд котелень ПАТ «Облтеплокомуненерго» у Чернігові, а також у Седнівському навчально-виховному комплексі в Чернігівському районі.

Роботи з реконструкції котельні у Чернігові по вулиці Козацька, 36А проведені за кошти субвенції з державного бюджету, котелень по проспекту Миру, 190А, 151А та 249Б – за власні кошти підприємства.








У Седнівській школі у 2012 році збудовано нову котельню, яка може функціонувати як на газу, так і на пелетах. Всього ж ПАТ «Облтеплокомуненерго» належать 6 пелетних котелень: дві – в Семенівці, та по одній у Новгород-Сіверському, Сновську, Ріпках та Седневі.





Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації