back

На Сновщині відзначили День партизанської слави

23-09-2016 | 10:20

Учора, 22 вересня, вшановували учасників руху опору нацистській окупації у період Другої світової війни. З цієї нагоди вже традиційно у Сновському районі зібралися колишні підпільники, ветерани війни та воїни АТО, керівництво області та району, школярі та громадськість.

Урочистості розпочалися у місті Сновськ, де учасники заходів ознайомилися з роботою місцевої ветеранської організації. Продовжились – у селі Єліне, 200 жителів якого були учасники бойових дій Другої світової, ще 84 пішли у партизани. Саме через активну діяльність підпільників нацисти і спалили Єліне 23 березня 1943 року. Тоді загинули більше 300-т селян. На місцях битв і досі продовжують знаходити останки полеглих солдатів.

- Часто у роки війни достойно поховати загиблих не було можливості. Тому переважно воїни залишалися там, де зустріли свою смерть. За останні 3 роки співробітниками місцевого музею було знайдено і перепоховано 10 загиблих бійців. На жаль, вдалося встановити особистість лише одного із них, - розповідає науковий співробітник Музейно-меморіального комплексу «Лісоград» Денис Дрозд.

Цього року в День партизанської слави у селі Єліне перепоховали останки ще 3-х невідомих бійців та 2-х партизанів, знайдених у Сновському районі неподалік села Єліне. Присутні вшанували пам’ять полеглих захисників і визволителів покладанням квітів та хвилиною мовчання.



Продовжились урочистості на території «Партизанського Лісограду» у Єлінських лісах. Керівництво області та Сновського району разом з жителями села поклали квіти до пам’ятника партизанам та підпільникам.



Саме у «Лісограді» у роки Другої світової війни базувалися партизанські з’єднання під командуванням Миколи Попудренка. Кілька років тому тут відтворили партизанські землянки, що стали пам’ятниками мужності та героїзму захисників Чернігівського краю.

- Сьогодні ми вклоняємося шановним ветеранам, які пережили жахіття війни. І вже в наш час гідно виховують своїх нащадків. Героїчний подвиг бійців і командирів Другої світової став прикладом і для нинішніх захисників України, яким випало сьогодні боронити неподільність і суверенітет держави на сході, - наголосив виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації Леонід Сахневич.



Усі, хто завітав цього дня до Лісограду, мали змогу переглянути експонати фотодокументальної виставки «Свідки минулого» – знахідки, віднайдені під час пошукових експедицій на території партизанського табору «Лісоград», виставку «Чернігівщина у Другій світовій війні. 1941 рік» та фотовиставку Ігоря Волосянкіна «Чернігівці у війні за Незалежність України».



Завершилися урочистості святковим концертом, по закінченні якого гостей заходу частували традиційним партизанським кулішем.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації