back

За гарними практиками захисту дітей – до Румунії

19-09-2016 | 16:48

На запрошення Міністерства сім’ї та соціальної політики Румунії заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова разом з представниками влади з інших областей з 19 вересня бере участь у 5-денній програмі обміну досвідом, організованій румунськими колегами.

У центрі уваги – реформування системи захисту дітей. Сьогодні це питання особливо актуальне в Україні. Румунія ж має відповідний досвід проведення такої реформи. Зокрема, це стосується зменшення кількості інституційних закладів для дітей, у той же час розвитку альтернативних служб захисту дітей.

Програмою візиту до сусідньої європейської країни передбачено вивчення румунського досвіду забезпечення соціальної інтеграції дітей з інвалідністю в систему загальної освіти, здійснення реформування шкіл-інтернатів, створення інклюзивних класів та шкіл. Все це – заради запобігання відокремленню дитини з особливими потребами від сім'ї, її інтеграції у суспільство та всебічного розвитку.

Важливою темою обговорення буде також надання соціальної допомоги дітям вразливих категорій задля попередження соціального сирітства.

Вивчатимуть і досвід участі громадських організацій Румунії у просуванні реформи захисту прав дітей.

Тож ознайомлення з різними практиками роботи з дітьми, обговорення успіхів та можливих ризиків реформування інтернатних закладів, безумовно, будуть корисними для впровадження відповідної реформи і в Україні, зокрема, в Чернігівській області.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації