back

З розширеного засідання Колегії облдержадміністрації

22-03-2012 | 14:05

Стан виконання Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Чернігівської області на 2011 – 2014 роки та основні завдання з її реалізації на 2012 рік розглянуто на розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації.

На початку засідання присутнім було представлено нового заступника голови облдержадміністрації – Віктора Геращенка, який до цього обіймав посаду начальника головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації.

Він і проаналізував стан виконання Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2011-2014 роки.

Як зазначив у своїй доповіді Віктор Геращенко, основним фактором, що суттєво впливає на стабільність та якість надання житлово-комунальних послуг, є фінансово-економічний стан підприємств, аналіз якого за 2011 рік показав позитивні тенденції по деяких показниках. Зокрема, відбулося збільшення обсягів доходів підприємств від надання послуг на 9,6 %, в тому числі з водопостачання, з водовідведення, з теплопостачання, з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, з перевезення пасажирів міським електротранспортом.

Рівень оплати населенням за житлово-комунальні послуги вдалось підвищити до 100,1%.

Зменшилась кількість збиткових підприємств і сума збитків на 66,6%.

Найбільше збитки зменшились по підприємствах комунальної теплоенергетики, які отримали державну підтримку з погашення різниці в тарифах 72,7 млн гривень.

За даними галузевої статистичної звітності підприємства галузі Чернігівської області серед областей країни отримали найменшу суму збитків.

Але поряд з позитивними напрацюваннями мають місце проблемні питання.

Віктор Геращенко відзначив, що протягом минулого року не вдалося закріпити забезпечену у 2010 році позитивну динаміку з багаторічної тенденції спаду виробництва та надання послуг у натуральних показниках. Проведений моніторинг динаміки обсягів надання комунальних послуг вказує на наявність стійкої тенденції до їх зниження порівняно з 2010 роком.

Причиною спаду виробництва та надання послуг з водо-, теплопостачання і водовідведення є подорожчання вартості надання послуг, що приводить до економії енергоносіїв та зменшення споживання цих послуг і перехід на індивідуальні системи опалення.

Загальна сума дебіторської заборгованості споживачів перед підприємствами галузі у порівнянні з показниками 2010 року збільшилась на 35 млн. грн. або на 29,4 % і станом на 01.01.2012 становила 154 млн. гривень.

Збільшення дебіторської заборгованості відбулось по розрахунках за послуги з теплопостачання – на 26 млн. грн, водопостачання і водовідведення – на 8 млн.грн (63,1%), утримання будинків і споруд та прибудинкових територій – на 1,5 млн. грн.

Найбільша питома вага у структурі дебіторської заборгованості – це борги населення – 47,4% (73,3 млн грн). Загальний обсяг кредиторської заборгованості підприємств за 2011 рік збільшився на 2,6% і на 01.01.2012 становив 235,2 млн грн, у тому числі за енергоносії – 157 млн. грн. Борг за енергоносії у порівнянні з початком минулого року збільшився на 4,3 млн грн (на 2,8%) через підвищення ціни на енергоносії та несвоєчасне коригування тарифів на житлово-комунальні послуги.

Продовжувалась робота щодо залучення іноземних інвестицій на розвиток галузі. Зокрема, КП "Чернігівводоканал" за рахунок кредитних коштів Світового банку проведено заміну (санацію) водопровідних і каналізаційних мереж та встановлено сучасне насосне обкладання, на загальну суму 32 млн. гривень.

На реконструкцію об’єктів теплопостачання за рахунок коштів із різних джерел використано 17,8 млн. грн., що дало змогу провести реконструкцію 6 котелень та замінити 2,6 км теплових мереж.

З метою підтримки належного технічного стану житлового фонду на проведення капітального ремонту з місцевих бюджетів було виділено 4,2 млн грн. За рахунок обігових коштів підприємств виконано поточного ремонту на суму 11,8 млн гривень.

Зважаючи на підвищення цін на енергоносії, область постійно йде шляхом зниження у паливному балансі частки природного газу. Всього за 2011 рік по області проведено роботи з реконструкції 24 котелень з встановленням сучасного газового та твердопаливного обладнання, в тому числі котелень бюджетної сфери.

Для створення конкурентного середовища утримання житлових будинків і прибудинкових територій створено 220 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, які обслуговують 258 житлові будинки, загальною площею 471,1 тис. метрів квадратних.

З метою надання державної підтримки для реалізації інвестиційних проектів з технічного переоснащення та капітального ремонту житлових будинків, в яких утворюються нові або вже функціонують об'єднання співвласників багатоквартирних будинків освоєно із державного бюджету 1,1 млн грн.

Для збільшення частки загальної площі багатоквартирного житлового фонду проводиться робота по створенню «Ресурсного центру сприяння розвитку ОСББ в Чернігівській області», який буде надавати організаційну та методичну підтримку, спеціалізовані консультації для ОСББ та правову допомогу ініціативним групам по створенню об'єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Також заступник голови облдержадміністрації окреслив пріоритетні напрями роботи з метою прискорення розв’язання проблем у сфері житлово-комунального господарства та виконання у 2012 році основних завдань Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Чернігівської області на 2011-2014 роки. та повідомив, що у 2011 році за рівнем розвитку житлово-комунальна галузь Чернігівської області зайняла 6 місце по Україні.

Як наголосив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, житлово-комунальне господарство належить до сфери, де регулювання відносин та впорядкування діяльності є одним із найважливіших і водночас одним із найскладніших напрямів діяльності держави.

Під час засідання Ради регіонів 21 лютого Глава держави вкотре нагадав свою вимогу – тарифи на послуги житлово-комунального господарства повинні бути економічно обґрунтованими і справедливими для населення, при цьому необхідно знайти кошти, а головне – механізми оновлення комунальної інфраструктури. Цілком очевидно, платежів, що надходять від споживачів, для цього недостатньо. Натомість у даному випадку слід застосовувати механізми державно-приватного партнерства.

«Перед нами поставлено важливе завдання – прискорити виконання заходів з реформування і розвитку житлово-комунального господарства, що сприятиме його технічному переоснащенню, створенню конкурентного середовища на ринку обслуговування житла та поліпшенню якості послуг для населення», - підкреслив очільник області.

Він також дав доручення детально проаналізувати на місцях стан виконання Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Чернігівської області на 2011-2014 роки та визначити конкретні цілі і завдання на 2012 рік.













Прес-служба облдержадміністрації