back

Держслужбовців Чернігівщини навчали аналізувати свою регуляторну діяльність

19-09-2016 | 15:07

10 мільярдів гривень бізнесових коштів заощадили за рахунок впровадження в дію плану дерегуляції у 2015 році — такі дані озвучила голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна під час сьогоднішнього брифінгу в Чернігівській ОДА.

— Щоб досягнути європейського рівня розвитку, треба європейський рівень рішень. Щоб був європейський рівень рішень, необхідно їх приймати в процесі діалогу. Свідченням раціональної комунікації бізнесу і влади є якісна регуляторна політика,, — зауважила Ксенія Ляпіна.

На її думку, українська економіка настільки зарегульована, що часом і законотворцям, і самим підприємцям важко знайти першу перепону у якомусь питанні.

Аби надалі не створювати подібного та відмовитися від наявних нічим не обумовлених механізмів регулювання діяльності бізнесу, варто виконавців відповідних рішень зробити їх безпосередніми творцями.

Наразі найбільше приємних змін відбулося у сфері агропромислового сектору. Полегшити роботу аграріям змогли, ліквідувавши низку необґрунтованих сертифікатів якості, скоротивши перелік дозвільних документів для перевезення зерна, оптимізували і чисельність контролюючих структур.

Є досягнення з дерегуляції і в галузі видобування корисних копалин.

Підприємці також готові до такої роботи. На цьому акцентував присутній на брифінгу перший віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран.

Втім, аби співпраця була якісною, варто освоїти нову методику аналізу регуляторного впливу. Саме цей підхід презентували держслужбовцям Чернігівщини по завершенню спілкування із журналістами.

У тематичному навчальному семінарі, що відбувся в рамках Програми USAID ЛЕВ, взяли участь і перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич та директор Департаменту економічного розвитку ОДА Юлія Свириденко.

Довідково: Державна регуляторна служба та Програма USAID ЛЕВ проводять в Україні навчальні семінари для працівників органів державної влади та місцевого самоврядування з метою поширення знань та навичок щодо використання нової європейської методики аналізу регуляторного впливу (АРВ), частиною якої є М-тест.

За своєю суттю М-тест є розрахунком витрат, які понесе середньостатистичний суб'єкт малого бізнесу внаслідок введення того чи іншого державного регулювання.

Впровадження нового для України регуляторного інструменту М-тесту сприятиме організації та консолідації громадянського суспільства, впровадженню демократичних шляхів впливу громадськості на прийняття регуляторних рішень, а також призведе до зростання фінансових можливостей малого та мікробізнесу через зменшення витрат на зайве регулювання.


Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю облдержадміністрації