back

Процеси децентралізації будуть підсилені коштами ЄС

16-09-2016 | 10:41

Делегація з Чернігівщини у складі першого заступника голови облдержадміністрації Леоніда Сахневича, координатора Офісу реформ в області Ірини Кудрик, очільника Кіптівської об’єднаної територіальної громади Володимира Кучми взяла участь у всеукраїнському заході, ініційованому країнами ЄС.

15 вересня, у четвер, у Вінниці стартував проект програми «U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку».

Презентували проект Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та Комісар ЄС з питань європейської політики сусідства та переговорів із розширення Йоганнес Ган.

Програма U-LEAD, бюджет якої складає 102 мільйони євро, фінансується Європейським Союзом та країнами-членами, а саме Данією, Німеччиною, Польщею та Швецією. За підтримки цієї програми в Україні планують створити прозору і підзвітну багаторівневу систему управління, що реагуватиме на потреби громадян.

— «Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку» дасть можливість побудувати в Україні якісну модель управління, яка базується на тому, щоби передати повноваження і ресурси тій владі, яку обирають люди, яка є найближча і має бути найефективніша, — заявив Прем’єр-міністр. Він повідомив, що близько 3 мільярдів гривен буде витрачено на підтримку місцевого самоврядування, надання нових знань, реалізацію нових інфраструктурних проектів, здійснення усього комплексу заходів для забезпечення спроможності громад.

Як зазначив Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, координація програми «U-LEAD» відбуватиметься через Центральний офіс реформ при Мінрегіоні, спільно із ЄС, міжнародними донорами, центральними та місцевими органами влади.

— Ми будуємо комунікацію, яка передбачає також роботу регіональних офісів реформ та Проектного офісу секторальної децентралізації. Нам потрібно пов’язати реформу децентралізації з реформуванням галузей. Маємо єдину амбітну команду, яка буде реалізувати цей проект, — наголосив Геннадій Зубко.

Тож планується, що в областях працюватимуть по 15 експертів – фахівців у різних галузях: освіти, медицини, ЖКГ, соціального захисту та інших.

Як повідомив перший заступник голови ОДА Леонід Сахневич, у Вінниці відбувся діалог Володимира Гройсмана з керівниками областей, які доповіли про стан справ щодо створення та функціонування об’єднаних територіальних громад та перспектив їх розвитку.

До речі, на Чернігівщині процес об’єднання вже пройшли 19 місцевих рад (57 населених пунктів), утворивши 5 об’єднаних громад, які у 2016 році отримали субвенцію з державного бюджету на формування інфраструктури у сумі 31,6 мільйона гривень.

Цьогоріч Чернігівською ОДА затверджені висновки щодо відповідності Конституції та законам України проектів рішень місцевих рад про добровільне об’єднання ще 11-ти територіальних громад.

Тож область поступово виконує завдання Уряду, рухаючись європейським шляхом у напрямку децентралізації та розвитку системи місцевого самоврядування.








Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації