back

Відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації

02-03-2012 | 13:40

2 березня заступник голови ОДА Олександр Шанойло провів чергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації, учасники якого обговорили питання попередження занесення збудника африканської чуми свиней на територію області.

В ході засідання начальник головного управління ветеринарної медицини в області Віктор Кульбако поінформував про те, що рішенням Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 29.02.2012 заборонено ввезення на територію держави сприйнятливих до АЧС тварин, продукцію та сировину з них з Республіки Білорусь. Заборона має тимчасовий характер і введена до з`ясування причин, через які в с. Незнаново (Республіка Білорусь) було знищено все поголів`я свиней з приватних господарств громадян.

За його словами, існує ймовірність того, що випадок в с. Незнаново, обумовлений занесенням збудника африканської чуми свиней на територію Республіки Білорусь, хоча відповідно до заяв Міністерства сільського господарства Білорусі та департаменту ветеринарного і продовольчого контролю республіки, всі дії, вжиті відповідними службами, були здійснені в рамках навчань по боротьбі з АЧС.

Республіка Білорусь входить до Митного союзу, що тягне за собою відсутність митного та ветеринарно-санітарного контролю при перетині державного кордону з Російською Федерацією, де відмічається складна епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней (АЧС).

«Ситуація, що склалася в РФ, а на сьогодні, невизначеність щодо цього захворювання в Республіці Білорусь, створює загрозу біобезпеці як Україні в цілому, так і прикордонній Чернігівській області, зокрема», - підкреслив начальник головного управління ветеринарної медицини в області.

Африканська чума свиней не несе загрозу для людей, але в разі занесення збудника АЧС на територію нашої країни може бути заборонено експорт зерна, знищено значне поголів`я свиней, будуть реалізовані інші обмежувальні заходи, які матимуть надзвичайно негативні економічні наслідки.

Як зазначалося на засіданні, актуальними на сьогодні залишаються питання щеплення поголів`я свиней проти класичної чуми, забезпечення контролю за загибеллю тварин та епізоотичною ситуацією в мисливських угідях області, недопущення несанкціонованого ввезення на територію області тварин, сировини та продукції з них, своєчасне її вилучення та знищення тощо.

Голова комісії Олександр Шанойло закликав відповідні структури, зокрема, підрозділи Чернігівської митниці, Чернігівський прикордонний загін, районні та обласну ветеринарні служби об’єднати зусилля для недопущення занесення цього захворювання на територію держави.

Він також порадив представникам місцевих ветеринарних служб скористатися нагодою під час проведення в населених пунктах області сходів територіальних громад для широкої інформаційної кампанії та донести інформацію про небезпеку проникнення африканської чуми на територію області, шляхи попередження цього захворювання до населення.





Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації