back

Влада та громадськість єдині в розумінні подальших кроків розвитку громадянського сектору

09-09-2016 | 17:07

Сьогодні, 9 вересня, в обласній державній адміністрації відбулось перше засідання Координаційної ради з питань сприяння розвитку громадянського суспільства при Чернігівській ОДА.

Захід пройшов під головуванням заступника голови – керівника апарату Чернігівської облдержадміністрації Наталії Романової. Окрім членів Координаційної ради, на зустрічі були присутні представники громадськості та ЗМІ.

– У контексті впровадження національних реформ розвиток ефективної взаємодії з інститутами громадянського суспільства має стати пріоритетним завданням для органів виконавчої влади і місцевого самоврядування області. Влада та громадськість єдині в розумінні подальших кроків по створенню сприятливих умов для розвитку громадянського сектору, налагодження ефективного діалогу та партнерських відносин, – зазначила Наталія Романова.

Про склад та регламентуючі нормативні документи новоствореного дорадчого органу присутніх поінформував директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Андрій Подорван. Він окреслив основні напрями діяльності та завдання, які стоять перед членами Координаційної ради. А також наголосив на конструктивному підході та конкретизації дій при їх виконанні.

– Сьогодні ми впроваджуємо новий формат співпраці з громадськістю. Координаційна рада – це така собі платформа для експертних комунікацій і обговорень. Вона покликана об’єднувати на місцях органи влади та громадський сектор, консолідувати їх діяльність для створення сприятливих умов розвитку громадянського суспільства, – зазначив він.

У ході обговорення учасники засідання обмінялися думками та пропозиціями щодо майбутньої спільної роботи. Найближчим часом Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА за результатами наданих пропозицій буде сформований проект Плану заходів щодо реалізації в області Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні в 2016-2017 роках. Його обговорення та затвердження стане основним питанням порядку денного наступного засідання.

Довідково:

Координаційна рада з питань сприяння розвитку громадянського суспільства є консультативно-дорадчим органом при Чернігівській ОДА.

Вона створена на виконання Указу Президента України від 26.02.2016 № 68/2016 «Про сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні».

Склад та положення Координаційної ради при Чернігівській обласній державній адміністрації затверджено розпорядженням голови ОДА від 01.07.2016 № 349 «Про склад Координаційної ради з питань сприяння розвитку громадянського суспільства при обласній державній адміністрації».

Зокрема, до її складу наразі входить 23 особи: 14 представників від громадськості та 9 – від державних органів виконавчої влади. Троє членів Координаційної ради є депутатами місцевих рад різного рівня.

Серед основних завдань цього дорадчого органу:

- координація виконання органами влади Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки;

- формування обласного плану заходів зі сприяння розвитку громадянського суспільства;

- підготовка регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства;

- сприяння якісній імплементації національного законодавства у сфері громадянського суспільства (реєстрація ОГС, оподаткування неприбуткових організацій, процедури участі громадськості в ухваленні рішень, міжсекторальна співпраця, соціальне замовлення, конкурс проектів, тощо).

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації