back

Область комплексно готується до зими

09-09-2016 | 15:47

У Чернігівській області триває підготовка до зимового періоду об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери.

Так, наразі із 953-х котелень, які налічує теплове господарство області, вже підготовлено 892. До початку опалювального сезону із запланованих 599-ти кілометрів теплових мереж у готовності 554 кілометри. Рівень підготовки до зими водопровідно-каналізаційного господарства області – 93%.

Комплексно підготовлено 5083 житлові будинки (93% від плану), у тому числі 3621 житловий будинок комунальної власності. Відремонтовано 408 покрівель, 427 одиниць опалювальних систем, проведено ремонт 211 систем гарячого та 479 холодного водопостачання.

З метою вивчення реального стану підготовки до зими з липня проводяться виїзні перевірки обласного оперативного штабу за участю представників Департаменту ЖКГ, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації та Інспекції Держенергонагляду в області. Увага приділяється як організаційним питанням, так і якості виконання підготовчих робіт. Вже перевірено об’єкти у 19 районах області. Рівень підготовки визнано задовільним.

Крім того, продовжується робота щодо оптимізації використання природного газу – здійснюється переведення котелень бюджетних установ на використання альтернативних видів палива.

Так, за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку та співфінансування з місцевих бюджетів на 13 об’єктах здійснюється реконструкція котелень із встановленням котлів на твердому паливі.

За рахунок місцевих бюджетів вже виконано роботи на 8 об’єктах у Бахмацькому, Ічнянському, Менському, Новгород-Сіверському районах. Заплановано роботи ще на 24 об’єктах.

Враховуючи обмеженість коштів у місцевих бюджетах, ведеться постійна робота щодо залучення підприємств-інвесторів до реконструкції систем опалення бюджетних установ. На сьогодні в області працюють 11 інвесторів, котельні яких розташовано у 19 населених пунктах на 30-ти об’єктаx. За рахунок коштів підприємств-інвесторів цьогоріч виконуються роботи на 6-ти об’єктах у Ріпкинському, Куликівському, Прилуцькому районах.

Бюджетними установами області вже заготовлено вугілля на 32% від потреби, торфопродукції – на 54%, дров – на 58%, пелетів – на 45%. На початок опалювального періоду відповідно до укладених угод з постачальниками твердих видів палива на місцях у наявності має бути 60% від потреби.

До того ж іде переорієнтування на місцеві види палива – майже на 25% зменшуються обсяги заготівлі кам’яного вугілля при одночасному збільшенні торфу, дров та пелетів місцевих виробників.


За інформацією Департаменту житлово-комунального господарства,
регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації