back

Об’єднані територіальні громади повинні забезпечувати розвиток територій

08-09-2016 | 16:28

Об’єднуючи населені пункти в територіальні громади, обов’язково необхідно спиратися на два основоположні принципи – добровільність і спроможність. На цьому акцентував увагу під час прес-конференції перший заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Леонід Сахневич.

Він вкотре озвучив, що створення об’єднаних територіальних громад здійснюється на виконання Закону України з чітким врахуванням Методики їх формування, затвердженої Кабінетом Міністрів. Таким чином, обласна державна адміністрація розглядає схвалені місцевими радами проекти рішень щодо добровільного об’єднання громад та надає висновки щодо їх відповідності Конституції та чинному законодавству. Наступним кроком ОДА є звернення до Центральної виборчої комісії для прийняття нею рішення про призначення перших виборів голів та депутатів місцевих рад. До повноважень облдержадміністрації також входить розробка Перспективного плану формування територій громад області.

Як підкреслив Леонід Сахневич, у процесі об’єднання громад слід керуватися принципом: не нашкодити розвитку територій та життєдіяльності людей. Адже є реальна загроза, що новостворені територіальні громади можуть бути не визнані Кабінетом Міністрів спроможними. Тим самим не будуть мати фінансових преференцій з боку держави і перетворяться на звичайні сільські чи селищні ради без відповідних повноважень.

Тому в ОДА так прискіпливо вивчають інфраструктурні та фінансові можливості, демографічні перспективи кожної територіальної громади. Якщо ж виявляється невідповідність проектів рішень щодо об’єднання громад чинному законодавству – документи повертаються для доопрацювання та формування виваженої позиції щодо доцільності створення на відповідній території об’єднаної територіальної громади.

– Створити громаду просто на папері – не вихід, – переконаний Леонід Сахневич. – Необхідно, щоб територіальна громада була спроможною та перспективною.

Серед факторів, що гальмують процес створення територіальних громад, перший заступник голови ОДА назвав недосконалість чинного законодавства. Він висловив сподівання, що найближчим часом Верховною Радою України будуть прийняті відповідні законодавчі акти, які полегшать процес об’єднання громад, гарантуючи спроможність їх функціонування та подальшого ефективного розвитку.

Читайте також: Децентралізація в області — шляхом важливих реформ



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації