back

Об’єднані територіальні громади Чернігівщини діляться досвідом проведення децентралізації

06-09-2016 | 12:09

У липні цього року в області розпочато реалізацію проекту «Сприяння проведенню децентралізації у Чернігівській області шляхом обміну досвідом».

Проект розробила та реалізує Чернігівська міська громадська організація «Юридична клініка «Бона Менте» за фінансової підтримки з обласного бюджету на виконання обласної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства «Чернігівська громада» на 2016-2020 роки.

Його мета – підвищення рівня обізнаності голів районних, міських, сільських, селищних рад та громадських активістів з процесом децентралізації, зокрема на прикладі діяльності вже створених об’єднаних територіальних громад Чернігівщини.

У рамках проекту наприкінці серпня представники місцевого самоврядування Городнянського, Сновського, Чернігівського та Ніжинського районів відвідали Парафіївську (Ічнянський район) та Вертіївську (Ніжинський район) об’єднані територіальні громади.

Під час візиту вони мали змогу ознайомитись зі станом розвитку освітньої сфери та інфраструктури в Парафіївській територіальній громаді.

Цьогоріч тут проведено капітальні ремонти у двох ЗОШ та трьох ДНЗ. При цьому роботи велися у закладах трьох сіл.

Вертіївська громада поділилася досвідом проведення капітального ремонту доріг комунальної власності. За кошти місцевого бюджету тут також замінили вікна у дитячому садку.

У планах наступного ріку – спорудження будинку культури та облаштування сміттєзвалища.

Кошти на будівництво та ремонт об’єктів інфраструктури обидві громади, окрім дотацій і преференцій від держави, заробили самотужки.

Практичними навиками діяльності з учасниками проекту під час ознайомчих зустрічей поділилися керівники зазначених громад. Усі охочі також могли поспілкуватися з представниками виконкомів, місцевими жителями та навіть новообраними старостами.

Важливо зауважити, що авторами проекту, перш ніж почати його реалізацію, в кожну районну, міську та сільську раду були направлені анкети для визначення рівня обізнаності з реформами місцевого самоврядування.

Аналогічне опитування учасників також проводиться після їх виїздів до об’єднаних територіальних громад задля виявлення змін у сприйнятті децентралізації.

Підсумки проведеної роботи та результати анкетування будуть оголошені на прес-конференції, яку організатори запланували на кінець жовтня цього року.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА,
ЧМГО «Юридична клініка «Бона Менте»