back

Досвід реформування медичної галузі Польщі використовуватиметься на Чернігівщині

05-09-2016 16:34

Про це сьогодні під час прес-брифінгу в обласній державній адміністрації повідомила заступник голови – керівник апарату ОДА Наталія Романова. Саме на вивченні польського досвіду реформування медицини робився основний акцент під час поїздки делегації Чернігівщини 26-31 серпня до Великопольського воєводства Польщі. До складу делегації, окрім Наталії Романової, увійшли також провідні фахівці медичної галузі області.

У ході візиту вони відвідали ряд лікувальних закладів Великопольського воєводства, провели зустрічі з представниками ділових та наукових кіл цього регіону.

Як результат – досягнуто попередньої домовленості щодо безоплатної передачі високотехнологічного медичного обладнання закладам охорони здоров’я Чернігівщини. У Польщі, де запроваджені європейські медичні стандарти, таке обладнання використовується 3-5 років. Для наших лікарень, де навіть 30-річні апарати – не рідкість, такий подарунок буде значним кроком у сфері медичної діагностики.

Ще одним напрямком співпраці є стажування наших молодих лікарів-інтернів у Польщі. Як підкреслив з цього приводу завідуючий гінекологічним відділенням комунального лікувально-профілактичного закладу «Чернігівський обласний онкологічний диспансер» Юрій Шень, це зовсім не означає, що наша держава втрачатиме кваліфікований персонал. Навпаки, молоді фахівці зможуть ознайомитися з європейськими практиками для застосування їх у подальшому на батьківщині.

Андрій Жиденко, головний лікар комунального закладу «Чернігівська обласна лікарня Чернігівської обласної ради», у свою чергу відмітив, що польська медицина також свого часу пережила реформування. Наприклад, зараз медична страховка в загальнодержавній організації «Народний фонд» є обов’язковою для кожного поляка. Ця установа відшкодовує кошти за лікування саме тому закладу, який вибрав пацієнт. Таким чином, лікарні, які не можуть надавати відповідний рівень послуг, закриваються.

Однією з небагатьох проблем польської медицини є те, що середній медичний персонал – це, в основному, працівники старшого віку. Так, середній вік медичної сестри тут складає 54 роки. Тому польська сторона пропонує навчати наших випускників медичних училищ у себе. Оскільки ті, хто захоче підвищити свою кваліфікацію, надалі зможуть на певний час працевлаштуватися у Польщі.

Не варто боятися реформ. Потрібно переймати сучасні передові практики. Тільки відкритість до всього нового і прогресивного здатна вивести нашу державу на новий рівень та забезпечити їй стабільний розвиток, – підсумовуючи, заявила заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації. Наразі опрацьовуються юридичні і договірні аспекти двосторонньої співпраці Чернігівщини та Великопольського воєводства. А безпосередня реалізація вказаних проектів може розпочатися найближчим часом.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода