back

«Біда не зламала! Біда об’єднала!»: підсумки Всеукраїнської акції «Єдина родина України»

30-08-2016 | 08:45

Сьогодні в обласній державній адміністрації відбувся брифінг організаторів Всеукраїнської акції «Єдина родина України».

Своїми враженнями та думками про результати проведеної роботи поділилися представники органів влади, чернігівські волонтери та громадські діячі, які ініціювали та займалися безпосередньою реалізацією даного проекту.

Читати також: У Чернігові відбулась всеукраїнська акція «Єдина родина України» для підтримки родин загиблих в АТО – організатори.

Як повідомлялося раніше, захід «Єдина родина України» відбувся 20-21 серпня у м. Чернігові. Головною метою акції стало вшанування пам’яті загиблих бійців АТО, підтримка їхніх родин, налагодження партнерських стосунків та напрацювання спільних дій громадських і волонтерських організацій з різних областей України.

У заході взяло участь 350 осіб (220 – з Чернігівщини, 110 – з 22 інших областей України), серед них – 65 дітей.

Читати також: Єдиною родиною українці вшанували пам’ять загиблих героїв АТО.

Як зазначила координатор Єдиного волонтерського центру Інна Різуха, організаторам акції вдалося досягнути поставлених цілей – об’єднати та підтримати родини загиблих в АТО героїв з різних куточків України. Надати їм можливість поспілкуватися, поділитися своїми проблемами з психологами, отримати консультації юристів.

– Чернігівщина показала іншим областям нашої країни приклад турботливого ставлення до таких сімей, злагодженої діяльності громадськості та влади у наданні їм необхідної допомоги і підтримки. Особливо це стосується тих регіонів, де подібна робота ще не налагоджена, – зуважила Інна Різуха.

Вона також повідомила, що наступного року естафету проведення подібної всеукраїнської акції планує прийняти Тернопільщина.

Голова громадської організації «Єдина родина Чернігівщини» Микола Шанський подякував усім, хто доклав зусиль, аби зустріч пройшла в теплій родинній атмосфері і з користю для її учасників. Окрім фінансової і організаційної підтримки Чернігівської облдержадміністрації та Чернігівської міської ради, спонсорську допомогу в проведенні заходу надали лісові господарства області, близько 40 підприємств Чернігівщини та прості небайдужі громадяни. Микола Шанський висловив подяку дружинам і матерям загиблих бійців АТО, які також активно долучилися до цієї справи.

Він розповів про підписаний під час акції Меморандум щодо створення нового об’єднання – «Єдина родина України». На даний час готовність брати участь у цьому проекті висловили 16 областей України, 8 громадських організацій та 8 ініціативних груп.

Про сприяння органів влади волонтерським ініціативам та співпрацю з громадськими організаціями у реалізації всеукраїнського проекту присутніх поінформував директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи облдержадміністрації Сергій Болдирев.

– Чернігівщина виступила ініціатором цього заходу, тому що нам є чим пишатися, ми маємо певні результати. Робота органів влади, волонтерів і громади з родинами загиблих бійців та учасниками АТО дуже багатогранна. І акція «Єдина родина України» – це результат об’єднання спільних зусиль та колективної діяльності не одного року, – наголосив він.

Щодо надання юридичної допомоги родинам загиблих учасників АТО під час зустрічі розповів юрист громадської організації «Март» Дмитро Науменко. Він повідомив, що їх громадською організацією створено Інформаційно-правовий довідник для членів сім’ї загиблого, який був розданий учасникам акції.

– Ми раді, що маємо довіру в цій справі, та готові й надалі забезпечувати юридичний супровід наших родин, адже не можна залишатися осторонь їхніх проблем, – підкреслив Дмитро Науменко.

Психологічну допомогу родинам загиблих бійців АТО, які прибули на захід, надавали психологи громадської організації «Ресурс» на чолі з її керівником – Світланою Ющенко. Вона поінформувала присутніх про результати своєї роботи.

– Такий захід був дуже потрібний багатьом родинам. Вони навіть самі цього не усвідомлювали, коли ми їх зустрічали. Ці люди перебували у смутку і подавленому настрої. Але завдяки наданій їм підтримці і допомозі, вони усвідомили, що життя має продовжуватись. І наше головне завдання – зберегти ту світлу пам'ять про загиблих героїв, аби їх імена залишились в історії назавжди, – розповіла Світлана Ющенко.

Загалом, атмосфера акції «Єдина родина України» була пронизана патріотизмом і шаною до загиблих бійців і учасників АТО, а також до їхніх близьких. Біда не зламала наших людей, а обєднала їх заради життя і подальшого процвітання України.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА