back

Сторінками історії наживо: стартував VIII Відкритий фестиваль традиційної слов’янської культури та бойових єдиноборств «Київська Русь»

29-08-2016 | 09:42

Богатир Добриня, красуня Малуша, Ярославна із сестрами, князі, гетьмани та навіть Антоній Печерський вітали цими вихідними гостей та жителів славетного Любеча.

У суботу там стартував VIII Відкритий фестиваль традиційної слов’янської культури та бойових єдиноборств «Київська Русь».

Радо спілкувалися з охочими не лише герої минувшини, а й сьогодення — учасники антитеростичної операції на сході країни.

Привід організувати дійство більш як значимий: два тисячолітні ювілеї — Любецької битви між військами Ярослава Мудрого та Святополка Окаянного за єдність руських земель та заснування чернецтва на Русі; і, звичайно ж, 25-а річниця незалежності України.

Урочистості традиційно розпочалися із служби у Спасо-Преображенській церкві та ходи до Замкової гори. Вклонилися видатним землякам, поклавши квіти до монумента 900-річчю Любецького з’їзду князів, обеліску любечанам, загиблим під час Другої світової війни, та пам’ятного знаку Антонія Печерського.

Приємно здивувала тематична експозиція «Любеч стародавній» та театралізоване дійство біля кам’яниці Полуботка.

На фестиваль завітали і гості з Німеччини. Це – делегація молодих держслужбовців. Вони приїхали до Любеча в рамках візиту на честь 25-річчя незалежності України.

— Нас вразила ваша українська гостинність. Ми повеземо додому звідси багатий досвід, як в історичному плані, так і в плані людяності. Найбільше мені сподобалось те, як ви пишаєтеся своєю історією і традиціями, оберігаєте їх, — зазначив Яно Хільнгютер, голова Спілки молодих держслужбовців землі Північний Рейн-Вестфалія (Німеччина).

Увесь день тривала театралізована концертно-видовищна програма за участю професійних та аматорських колективів області та гостей фестивалю, захоплюючі показові виступи клубів історичної реконструкції та бойових єдиноборств. Усі бажаючі мали змогу взяти участь у творчих майстер-класах, відвідати ярмарок майстрів, виставку територіальних громад Ріпкинського району. Для найменших учасників фестивалю працювали дитячі розважальні майданчики.

Департамент інформаційної діяльності та

комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

за інформацією Філії НТКУ "Сівер-центр"