back

Агресор Росія має бути покарана за порушення норм міжнародного права та територіальної цілісності України – Глава держави

25-08-2016 | 08:07

Росія, як країна-агресор, має бути покарана за порушення норм міжнародного права та територіальної цілісності України, агресію проти українського народу, наголошує Президент Петро Порошенко.

«Факти є очевидними для всіх: Росія – агресор, який порушив основоположні принципи міжнародного права, і має понести за це справедливе і жорстоке покарання. Ніяка пропагандистська бравада, на яку викидається сотні мільйонів, Кремлю не допоможе. Як не допоможуть і лічені десятки проплачених західних політиків-популістів, які за гроші радо назвуть біле – чорним, а чорне – білим», - сказав Глава держави під час зустрічі з українськими дипломатами.

Петро Порошенко акцентував увагу на необхідності просування українських інтересів і українського порядку денного на міжнародній арені представниками українського дипломатичного корпусу.

«Перше і найголовніше – це протидія агресії. Відновлення та захист суверенітету і територіальної цілісності нашої держави. Міжнародний тиск на агресора має зберігатися доти, доки Росія не імплементує Мінські домовленості, не забере окупаційні сили, не передасть нам під контроль кордон, не забереться з Криму», - сказав Президент.

Глава держави акцентував, що нині залишається загроза ескалації конфлікту, адже Росія не лише не виконує взяті на себе зобов'язання, а й під виглядом навчань зосереджує свої війська та будує нові військові бази на кордоні з Україною, а окупований Крим – перетворює на суцільну військову базу.

«Наголошую – Кремль свідомо ігнорує Мінські домовленості, які є ключем для врегулювання ситуації на Донбасі та міжнародно визнаним алгоритмом відновлення українського суверенітету над окупованими територіями», - зауважив Петро Порошенко.

Незважаючи на це, Україна, спільно зі своїми партнерами в рамках Нормандського формату – Німеччиною, Францією – продовжує працювати над реалізацією мирного плану. За словами Президента, перемовини дають підстави сподіватися, що найближчим часом, незважаючи на будь-які заяви, Нормандський формат буде реанімовано задля відстоювання та посилення збереження санкцій щодо Росії до моменту повного припинення агресії.

«Дуже сподіваюся, що наші західні партнери усвідомлюють всю контрпродуктивність і навіть небезпеку розмов про якесь послаблення чи, не дай Боже, скасування санкцій по відношенню до агресора – Російської Федерації. Загравання з тим, хто відверто нехтує міжнародним правом – це не загроза Україні. Це загроза світовій безпеці», - наголосив Глава Української держави.

Петро Порошенко підкреслив, що анексією Криму та агресією на Донбасі Росія зруйнувала повоєнну систему світової глобальної безпеки. «Нагадаю, що не Мінські угоди стали першопричиною запровадження санкцій, а порушення міжнародного правопорядку, Будапештського меморандуму, заключного Акту ОБСЄ і статуту ООН», - констатував Президент.

Глава держави також наголосив на необхідності забезпечення міжнародного політико-правового визнання та засудження російської збройної агресії проти України, окупації Криму, масових порушень Росією прав людини на Донбасі та в Криму. Петро Порошенко також закликав посилювати підтримку позиції України на глобальному рівні, особливо в контексті наступної сесії Генеральної асамблеї ООН, яка розпочнеться вже за кілька тижнів.

«Україна повинна висувати нові ініціативи щодо визнання та засудження злочинів Росії в Україні. Непостійне членство України в Раді безпеки ООН маємо якнайшвидше використати для того, щоби поставити на місце агресора», - сказав Президент.

Україна вже подала три заяви проти Росії до Європейського суду з прав людини у зв'язку з анексією Криму і конфліктом на Донбасі і готує ще кілька, також наша держава звертатиметься до Міжнародного трибуналу ООН з морського права у зв'язку з порушенням Росією відповідної конвенції.

«Будемо використовувати будь-яку можливість, щоб притягнути агресора до суду. Розраховую, що цілеспрямована і системна робота дипломатичної служби дозволить Україні на міжнародному рівні зафіксувати злочинність дій Російської Федерації та примусить агресора понести належне і справедливе покарання. Також не маю жодного сумніву, що за свої злочини Росія понесе серйозну політичну і матеріальну відповідальність в інших міжнародних судах», - резюмував Петро Порошенко.

Президент також подякував Польщі та Президенту Анджею Дуді, який сьогодні відвідав нашу державу з візитом, за постійну підтримку України у реалізації європейських прагнень та її територіальної цілісності і незалежності.

Лідер Польщі наголосив на тому, що Польща завжди стояла пліч-о-пліч з Україною у найважливіших моментах її історії, і послідовно діяла задля зближення України та Заходу і підтримувала Україну на її європейській дорозі. Він також зазначив, що польсько-українська співпраця та тісна взаємодія завжди слугувала і слугуватиме гарантією миру та безпеки в цій частині Європи.

Анджей Дуда наголосив також на спільній меті Польщі і України «жити у спільному Європейському дому – союзі вільних народів» і запевнив, що його країна завжди підтримуватиме Україну, її територіальну цілісність і незалежність, інтеграцію України до Європейського Союзу та НАТО.

Прес-служба Президента України