back

До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав

15-02-2012 | 13:00

15 лютого відзначається річниця виведення радянських військ з Республіки Афганістан.

З цієї нагоди за участю керівництва області та міста, воїнів-афганців та членів їх сімей біля пам’ятного знаку землякам воїнам-інтернаціоналістам відбувся мітинг пам’яті.

Звертаючись до учасників бойових дій, голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко наголосив: події цього військового конфлікту досі залишаються в центрі уваги вчених-істориків, політиків та військових, часто викликають суперечливу та неоднозначну оцінку.

Однак «афганська» війна – це, перш за все, виконання військової присяги, солдатська звитяга та взаємодопомога, а також сум та пам’ять за загиблими товаришами.

«Війна зачепила долі багатьох наших земляків, залишивши незагоєні рани та невідступний біль у серцях людей, які втратили своїх рідних. Адже через війну в Афганістані пройшли понад 160 тисяч наших співгромадян, що складає чверть всіх її учасників. Під час бойових дій загинули 115 вірних синів Чернігівщини. У священній шані схиляємо голови перед полеглими героями, які не повернулися з війни. Розділяємо біль втрат разом із сім’ями загиблих» - зазначив керівник області.

Він також повідомив, що в області здійснюються заходи, спрямовані на поліпшення добробуту учасників бойових дій та членів сімей загиблих.

Торік видано розпорядження голови обласної державної адміністрації, відповідно до якого члени сімей воїнів-інтернаціоналістів, що загинули в Афганістані, щомісяця отримуватимуть допомогу. На ці потреби в обласному бюджеті передбачено майже 140 тисяч гривень. Виділені кошти і на статутну діяльність обласних ветеранських організацій. Ця робота буде продовжуватися і на далі.

У 2011 році також підписано Меморандум про співпрацю між Чернігівською обласною державною адміністрацією та Чернігівським обласним відділенням Української Спілки ветеранів Афганістану. Цей документ став ще одним кроком на зустріч воїнам-інтернаціоналістам. Він передбачає та закріплює різні аспекти співпраці влади та громадськості у сфері налагодження конструктивного діалогу. Основний з яких – соціальний захист учасників війни.

Володимир Хоменко також зауважив, що відзначення річниць виведення радянських військ з Афганістану на державному рівні, турбота держави про воїнів-інтернаціоналістів та їх соціальний захист є свідченням того, що громадяни України знають про героїзм воїнів-інтернаціоналістів, поважають цей історичний подвиг, шанують їх мужність та готовність до самопожертви.

«Президент України Віктор Янукович впевнений, що країна та суспільство у боргу перед воїнами-інтернаціоналістами. Це особлива категорія наших громадян, яких можна порівняти, мабуть, лише із фронтовиками Великої Вітчизняної війни, яких сьогодні, на жаль, лишилося так мало серед нас.

Глава держави обіцяє всіляко підтримувати громадський рух воїнів-«афганців», робити все можливе, щоб ветерани відчували належну увагу та турботу держави.

Подвиг бійців не забудеться вовіки. А мірилом його значимості для суспільства є пам'ять нащадків, освіченість молодого покоління в окремих фактах військового конфлікту, усвідомленні вагомості вашого подвигу, що став доленосним для мирного сьогодення», - підкреслив Володимир Хоменко.

До учасників мітингу також звернувся Чернігівський міській голова, голова Чернігівської обласної організації Української Спілки ветеранів Афганістану Олександр Соколов.

До пам’ятного знаку землякам воїнам-інтернаціоналістам лягли живі квіти.















Прес-служба облдержадміністрації