back

Незалежність України – здійснення багатовікової мрії

18-08-2016 | 16:54

Обласні заходи до 25-річниці незалежності України розпочалися сьогодні, 18 серпня, з відкриття у Державному архіві області фотодокументальної виставки «Незалежності України 25 років: здійснення багатовікової мрії».

На виставкових стендах презентовано 50 документів, понад 30 світлин та ілюстративний матеріал, що хронологічно охоплює роки незалежності країни. Переважна більшість документів перебуває на зберіганні в Держархіві Чернігівської області та в Центральному державному архіві вищих органів влади та управління у Києві.

Виставка має дві історико-документальні домінанти. Перша відтворює події серпня 1991 року щодо спроби здійснення державного перевороту. Саме вони і прискорили проголошення незалежності України. Другий акцент – фотодокументи подій останніх двох років, у яких закарбовано захист українцями суверенітету та територіальної цілісності рідної країни під час збройного конфлікту на її східних рубежах.

У відкритті виставки взяли участь регіональний представник Інституту національної пам’яті України Сергій Бутко, заступник керівника апарату облдержадміністрації Ірина Соломаха, представники громадських організацій, бійці антитерористичної операції, працівники архівних та музейних установ.

Виступаючі акцентували увагу на етапах становлення української державності та наголошували на невідворотності демократичного європейського шляху розвитку України.



За інформацією Державного архіву Чернігівської області