back

Вдалий дебют підприємств-інвесторів на теплоринку Чернігівщини

16-08-2016 | 14:34

Чернігівщина успішно робить перші кроки від монополізації ринку теплопостачання. Зокрема, на цій платформі уже активно працюють приватні підприємства. Вони підписують договори з бюджетними установами та не лише надають послуги з теплопостачання, а й беруть участь в обласній програмі щодо впровадження енергоефективних заходів.

До слова, на сьогодні в області працюють 11 інвесторів, котельні яких розташовано у 21 населеному пункті на 32 об’єктах.

Про готовність до опалювального сезону з підприємцями-інвесторами, що працюють на альтернативних видах палива, сьогодні вів розмову заступник голови ОДА Сергій Сергієнко. У зустрічі також взяв участь директор Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації Юрій Євтушенко.

Владці зазначили, що ефект від співпраці підприємств-інвесторів та бюджетних установ відчутний: за рахунок конкуренції знижується ціна за гігакалорію; швидко та якісно здійснюється заміна котлів; використовуються місцева сировина.

Втім, є проблемне питання – обмеженість обігових коштів у місцевих бюджетах.

— Наразі залучаються кошти небюджетних джерел та фінансові ресурси підприємств-інвесторів. Розуміючи важливість питання, облдержадміністрація в межах повноважень сприяє цій роботі.

Так, за минулий тиждень заборгованість бюджетних установ за спожиту теплову енергію, яка вироблялась на альтернативних видах палива, зменшилась на 0,7 мільйона гривень і становить 3,4 мільйони гривень. В цілому майже за місяць заборгованість було зменшено на 1,7 мільйона гривень, — зауважив Сергій Сергієнко.

Також він зазначив, що голова облдержадміністрації надав доручення головам РДА вжити термінових заходів щодо погашення заборгованості до 1 вересня.

Представники підприємств повідомили, що технічно всі котельні готові до роботи, а погашення заборгованості дозволить зробити стовідсотковий запас сировини.

Окрім зазначеного, на нараді обговорили питання розширення співпраці та загальну готовність області до опалювального періоду.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації