back

Христина Юшкевич:" Лісова охорона Чернігівщини заслуговує відмінної оцінки"

09-08-2016 | 11:55

Саме такий висновок зробила т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів України Христина Юшкевич за підсумками своєї робочої поїздки до держпідприємств Чернігівського ОУЛМГ, яка відбулася  з метою всебічного і вимогливого аналізу їхньої виробничої, лісоохоронної і лісовідновлювальної діяльності.

 На нараду до ДП «Добрянське лісове господарство» у Новояриловицьке лісництво прибули директори всіх дванадцяти лісогосподарських підприємств зі своїми рейдовими бригадами. Участь у підсумковій нараді взяли також перший заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Леонід Сахневич та заступник голови обласної ради Арсен Дідур.

Про стан справ у ДП «Добрянське лісове господарство» доповів директор цього, одного з найбільших лісгоспів області, Іван Горохівський. Він, зокрема, сказав, що лісовий масив джержлісгоспу охоплює 41 тисячу гектарів. До нього входять 7 цехових підрозділів: лісництва, нижні склади та автопарк. Колектив налічує 300 працівників. Держлісгоспом заготовлюється щороку до 120 тисяч кубічних метрів  деревини і щороку ж  на 300 гектарах висаджуються саджанці  для вирощування майбутнього лісу.

 Христина Юшкевич визначила лісівникам держлісгоспів основні напрямки їхньої лісоохоронної та виробничої діяльності на сучасному етапі розвитку галузі. Вона, зокрема, наголосила, що Держагентство вчасно реагуватиме на ті негаразди, що відбуваються в лісі. Зокрема, на незаконні вирубки. Важливо показати суспільству, — підкреслила вона, що кожний лісівник — дбайливий господар, що саджає і доглядає ліс, чесно виконує свою роботу, яка заслуговує великої вдячності.

Пріоритет у нашій роботі – боротьба з незаконними рубками, — наголосила вона далі, —  І відрадно, що правоохоронні органи вже почали адекватно реагувати на сигнали про виявлені лісовою охороною конкретні факти. Понад 1500 випадків було зафіксовано за 2015 рік. Завдано понад 84 мільйони гривень збитків. Держлісагентством направлено звернення до облдержадміністрацій, щоб організувати спільну, а головне – ефективну боротьбу з лісовою мафією, яка  вкрай розперезалася, демонструючи навіть випадки  нападів на лісову охорону, кількість яких значно зросла.

На думку Христини Юшкевич, слід активізувати роботу рейдових бригад, покращити їхнє матеріально-технічне забезпечення, вдосконалити методи боротьби з незаконними рубками, засоби фіксування порушень. Важливим є і те, — зазначила представниця Держагентства, —  що вже розроблено зміни до санітарних правил, які повністю унеможливлюють суцільну санітарну рубку в природно-заповідних зонах і практично обмежують її в лісових масивах.

Начальник Чернігівського ОУЛМГ Андрій Пивовар, виступаючи на нараді, зазначив, що за перше півріччя цього року вже проведено 585 протипожежних рейдів, виявлено десятки фактів незаконних рубок та інших порушень. За результатами цієї лісоохоронної діяльності складено 70 адміністративних протоколів. За незаконну рубку лісу відкрито 15 справ (сума штрафів 1360 грн., сума збитків – 49587 гривень), за порушення правил пожежної безпеки в лісах – 14 справ (накладено штрафів на 459 грн.), за порушення правил полювання – 38 справ (накладено штрафів на 14,3 тис. грн). Найбільше протоколів за перше півріччя складено ДП «Ніжинське лісове господарство» (32), мисливським відділом ОУЛМГ (11) та ДП «Остерське лісове господарство» (8).

Під час робочої поїздки Христина Юшкевич зустрілася з представниками лісової охорони та обговорила  з ними проблеми ефективної боротьби з незаконними рубками.

Учасники наради оглянули також транспорт, що використовується при патрулюванні лісових масивів, та техніку для ліквідації лісових пожеж.

Представник Київської фірми-виробника Сергій Євстаф’єв продемонстрував роботу безпілотника, який суттєво допомагатиме лісівникам у несенні служби, фіксуючи з висоти пташиного польоту виявлені порушення.  Один із таких апаратів днями надійде до ДП «Ніжинське лісове господарство».  Учасники робочої поїздки т.в.о. голови Держагентства лісових ресурсів України також побачили в роботі нові електронні фотопастки, придбані нещодавно ДП «Добрянське лісове господарство».

Учасників наради зацікавили також і теплиці із полікарбонату для вирощування сіянців основних лісоутворювальних порід та живцювання, які під час екскурсії показали лісничий Михайло Мамоненко та його помічник Дмитро Савченко.

Гості ознайомилися з роботою працівників Новояриловицького лісництва з вирощування декоративного садивного матеріалу, яка ведеться з 2011 року, а також оглянули системи відеоспостереження за лісовими масивами.

Виступаючи за підсумками огляду і обміну думками на нараді, перший заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Леонід Сахневич підкреслив актуальність заходу, бо на першому плані нині гостро стоїть питання збереження лісів від незаконних вирубок та пожеж. І тому в області встановлено п’ятий клас пожежної небезпеки, а в охороні лісів уже задіяно 800 пожежників. Він констатував також, що на кожного майстра лісу накладено велике, а, можливо, й надмірне  навантаження, бо на нього  припадає понад 700 гектарів лісу. Таке навантаження, на жаль, не сприяє якості охорони лісових масивів.

Леонід Сахневич пообіцяв, що виконавча влада області зробить все можливе, щоб не лише зберегти лісову галузь Чернігівщини, а й примножити її дорогоцінні лісові багатства.

Підсумовуючи побачене і почуте під час своєї робочої поїздки, Христина Юшкевич відзначила, що чернігівські лісівники сумлінно виконують свою роботу, оберігаючи зелені скарби Сіверського краю. І, безумовно, їхня лісоохоронна діяльність заслуговує відмінної оцінки. А послідовна, наполеглива виробнича і лісовідновлювальна робота державного підприємства «Добрянське лісове господарство» взагалі може слугувати зразком для всіх лісгоспів України.

Микола Тищенко,

Чернігівське ОУЛМГ