back

Єдиний реєстр вимушених переселенців відпрацьовується в тестовому режимі

03-08-2016 | 15:11

З 1 серпня Міністерство соціальної політики України в тестовому режимі запустило Єдиний реєстр внутрішньо переміщених осіб. До цього він обмежувався регіональними форматами: кожен окремий орган соціального захисту адміністративно-територіальної одиниці мав свій реєстр. Працювали вони автономно, що унеможливлювало уявлення про загальну картину щодо кількості переселенців, їх місця знаходження, реального стану виплат тощо.

Єдиний реєстр ВПО призначений для інтерактивної електронної взаємодії Міністерства соціальної політики, органів соціального захисту в областях з громадянами, волонтерами, організаціями з питань, що пов’язані з вирішенням проблем внутрішньо переміщених осіб в Україні.

Ця система має підвищити якість та доступність послуг із соціальних виплат для переселенців за рахунок надання громадянам в електронному вигляді істотної персональної інформації щодо складу та обсягів належних та наданих послуг.

– Єдина інформаційна база даних дає можливість електронного обліку всіх внутрішньо переміщених осіб, – зазначив Міністр соціальної політики України Андрій Рева. – Вона забезпечить обмін інформацією між відповідними структурами: Державною прикордонною службою, органами Пенсійного фонду, Службою безпеки України та іншими для того, щоб мати повну інформацію про кожного переселенця. Міністр також переконаний, що такий облік зробить процеси переміщення осіб більш контрольованими та зменшить можливість зловживань щодо отримання соціальних виплат.

До речі, у Чернігівській області наразі органами соціального захисту населення обліковано понад 9 тисяч 900 внутрішньо переміщених осіб (це 6 тисяч 750 сімей).

Майже 1150 громадянам надано допомогу щодо продовження виплат державних соціальних допомог за місцем тимчасового проживання.

За щомісячною адресною допомогою для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, звернулось 6 тисяч родин переселенців. Ці потреби профінансовано більш ніж на 23 мільйони гривень. Надають матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань внутрішньо переміщених осіб і за рахунок місцевих бюджетів.

Крім того, налагоджено співпрацю органів влади з громадськими організаціями, у тому числі й міжнародними. Так, зокрема, допомагають вимушеним переселенцям Чернігівське об’єднання Спілки Самаритян України, Міжнародна організація з міграції в області та інші.


За інформацією Департаменту соціального
захисту населення облдержадміністрації