back

Короп відновлює свої ярмаркові традиції

01-08-2016 | 17:25

Святом єдності, миру і традицій поколінь став 14-й Свято-Миколаївський ярмарок, який 30 липня відбувся в Коропі.

Жителі та гості селища зібралися на центральній площі, аби відзначити відновлене традиційне районне свято. Ярмаркувати до Коропа приїхало чимало людей.

Розпочалося дійство Хресною ходою, яку очолив архімандрит Миколай (Путря). Він освятив Миколаївський ярмарок, після чого відбулося його урочисте відкриття.

Учасників святкового зібрання привітали народний депутат України Анатолій Євлахов, голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко, перший заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Леонід Сахневич, голова Коропської райдержадміністрації Володимир Куніцин, голова Коропської районної ради Михайло Мазуренко, Коропський селищний голова Віктор Журавель.

– Цей день особливий, ми всі його довго чекали. Кожен з нас завітав на ярмарок за чимось своїм, але всі – за святом. За ці два роки ми так скучили за такими зустрічами і єднанням. А сьогодні єднання нам потрібно як ніколи. Ми пишаємося нашими працьовитими людьми, історією, рідним краєм і раді бачити в гостях друзів, сусідів, земляків, – звернувся до присутніх Володимир Куніцин. Він побажав усім добре розважитися та відпочити.

– Вражає історія заснування цього свята, коли ікона Миколи Чудотворця врятувала Короп від холери. Кожна громада знаходить свій привід для святкування дня міста, але подібної дивовижної історії чути не доводилося. Миколаївський ярмарок не має конкурувати з Сорочинським, він інший, надзвичайний та самобутній, – наголосив Ігор Вдовенко.

Анатолій Євлахов зізнався, що багато чув про Свято-Миколаївський ярмарок і був приємно вражений такою масштабністю і колоритом заходу.

– Хто не пам’ятає минулого, не має права на майбутнє. А тому дуже приємно бачити, що коропчани пам’ятають своє коріння і через такі заходи передають автентичні традиції своїм нащадкам, – зауважив Леонід Сахневич.

Свято продовжилось костюмованим парадом. Свої таланти і вміння тут представили учні районного центру дитячої та юнацької творчості, районної школи мистецтв. З урочистим маршем пройшовся головною доріжкою духовий оркестр. До параду також приєднались сільські громади. Кожне село продемонструвало власну історію, самобутність та колорит.

Далі на гостей ярмарку чекала насичена музично-розважальна програма. Перед ними виступили самодіяльні колективи Коропського району, Макошинський цирковий колектив «Юність», вокальний колектив «Кролевецькі рушники» тощо.

А ввечері для учасників заходу відбувся концерт відомих українських артистів Павла Мрежука, Астраї, Анастасії Приходько, гурту «Мальви» та інших.

Підбиваючи підсумки костюмованого проходження громад, оргкомітет визначив переможців: І місце – об’єднання Оболоння, Будища, Городища та Придеснянського; ІІ місце – об’єднана громада Радичева і Розлетів; ІІІ місце – Билківська громада.

У конкурсі на кращий курінь І місце отримало село Атюша, ІІ місце – село Сохачі, ІІІ місце зайняв Мезинський національно-природній парк.


За інформацією сектору інформаційної діяльності
і комунікацій з громадськістю Коропської райдержадміністрації