back

Стати ближчими до людей — одне з основних завдань реформованих військкоматів. Починають реформи з Чернігівщини

27-07-2016 15:02

«Стратегічний оборонний бюлетень України», введений в дію Указом Президента України у червні цього року, передбачає на базі військових комісаріатів створення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Плацдармом для розробки й випробовування нової структури було обрано Чернігівську область.

Проблеми, які виникають у ході цього експерименту, обговорили сьогодні на нараді в облдержадміністрації за участю заступника Міністра оборони України з питань європейської інтеграції Ігоря Долгова.

Як доповів Чернігівський обласний військовий комісар Олександр Криворучко, на сьогодні вже відпрацьовано проект структури Центру комплектування та соціальної підтримки обласного рівня.

Його основними підрозділами визначено центри оборонно-мобілізаційної роботи, рекрутингу і комплектування та соціальної підтримки і правової допомоги. Для кожного з них сформульовано свої специфічні завдання, спрямовані на перехід місцевих органів військового управління від адміністративно-примусових до рекрутингових та соціально-сервісних.

Головною метою змін є формування у суспільстві більш позитивного ставлення до місцевих органів військового управління та заходів, що вони проводять, досягнення більш відкритої та ефективної співпраці цих органів з населенням, піднесення таким чином національно-патріотичних настроїв у суспільстві.

Проте, на переконання обласного воєнкома, попри явну необхідність реформування, військові комісаріати як структурні одиниці мають бути збережені. Для того існує кілька підстав: від суто технічних, як-от перевід документації, особових справ та облікових карток на нові реквізити, до загальнополітичних та стратегічних, оскільки у багатьох районах, наприклад, Чернігівщини, єдиною організаційною військовою структурою є військкомат. І саме він потрібен для забезпечення виконання законодавства з військових питань.

Крім того, потребують додаткового узгодження взаємини між органами військового управління, органами державної влади та місцевого самоврядування. Адже на тлі адміністративно - територіальної реформи, зміни меж територіальних одиниць та їх об’єднання постає й питання військового обліку та зони відповідальності того чи іншого військкомату.

І третя з найбільших, окреслених під час наради проблем, — уніфікація організаційно - штатної структури центрів. Штатний розклад центрів потрібно розробити якнайшвидше, щоб до його впровадження залишився час на аналіз та корегування на місцях.

Участь у обговоренні питання взяли заступник голови облдержадміністрації Сергій Сергієнко, представники Генерального штабу та структурних підрозділів облдержадміністрації, Громадської ради при ОДА.

Підсумував роботу наради заступник Міністра оборони України Ігор Долгов. Він, зокрема, зазначив, що для ефективного реформування системи місцевого військового управління не слід повністю відмовлятися від досвіду військових комісаріатів.

Експеримент — це максимальне використання позитивних напрацювань плюс нові речі, чийсь корисний досвід і новації, — підкреслив Ігор Долгов. За його словами, оборона країни мусить бути спільною справою: людина у формі має відчувати підтримку громадськості, а для того повинна користуватися заслуженим авторитетом.

І саме на формування позитивного іміджу військової служби в цілому та органів військового управління зокрема (як би вони не називалися) потрібно спрямовувати як інформаційно-роз’яснювальну роботу, так і саме реформування системи. Тоді служба в армії, захист Батьківщини стане дійсно почесним обов’язком кожного громадянина.

Департамент інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода