back

Об’єднатися заради порятунку лісу

26-07-2016 | 16:33

— Лісова галузь області — чи не найголовніша бюджетоутворююча стаття. Втім, процеси, що у ній відбуваюся, мають бути контрольованими та безпечними, — так розпочав сьогоднішнє зібрання за «круглим столом» перший заступник голови ОДА Леонід Сахневич.

Фахівці правоохоронних органів, екологи, громадськість та владці говорили про стан лісогосподарства в області, зокрема про вирубку лісу в державних та комунальних господарствах, обіг деревини, транспортування лісу та пиломатеріалів.

Занепокоєння більшості викликало збільшення незаконної порубки лісу. Як було зазначено, уже в поточному році зафіксовано 35 злочинних випадків.

Інтенсивно «полюють» на дуб. Зокрема нещодавно зупинено вантажівку, де кругляк цієї породи був оброблений воском, що свідчить про плани на його далеке транспортування.

Складність контролю виникає зокрема на ділянках, що віддані у користування комунальним підприємствам чи взагалі не мають користувача.

Учасники обговорення акцентували на тому, що для ефективної протидії такому явищу необхідно активізувати взаємодію всіх відомств та громадськості загалом.

Серед пропозицій: створити громадську раду при обласному управлінні лісового та мисливського господарства та удосконалити наповнення сайту структури (доповнити його документами про заплановані обсяги вирубки); створити рейдові групи у найбільш віддалених проблемних зонах, розробити пропозиції щодо врегулювання законодавства.

— Врахувавши запропоноване, буде підготовлено розпорядження голови облдержадміністрації, щодо формування чіткої взаємодії всіх структур, зокрема в районних центрах. Згідно з вимогами проект документу перебуватиме на громадському обговоренні, тому буде час для його вивчення та, за потреби, коригування, — зауважив Леонід Сахневич.

Департамент інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації