back

Профілактика соціального сирітства — справа і влади, і громади

21-07-2016 | 15:19

На початок липня кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в області становила 2118 осіб. При цьому біологічними сиротами є трохи більше 26%.

Питання належного піклування про згадану соціальну категорію завжди на порядку денному обласної влади. Сьогодні, на засіданні профільної координаційної ради, за головування заступника голови облдержадміністрації — керівника апарату ОДА Наталії Романової, говорили не лише про методи захисту дітей у складних життєвих обставинах, а й про профілактику сирітства загалом.

Пропозиції від керівників відповідних служб заслухали в онлайн-режимі і представники районів.

Варто зауважити, що наразі дитячі інтернатні заклади прагнуть реформувати у будинки сімейного типу.

— Ми маємо створювати усі необхідні умови для повноцінного розвитку дітей. Виховання в закладах закритого типу давно не є актуальним, — зауважила Наталія Романова. — Втім, поки такі заклади існують — вони мають бути комфортними, і побутово, і морально. Важливо для керівників відповідних структур і не розділяти установи за підпорядкування. Незалежно від того, міський цей заклад, районний чи обласний — підтримка має бути посильною та постійною.

Серед пропозицій — удосконалити систему контролю за дозвіллям дітей, які у вихідні дні залишають інтернати та перебувають з батьками.

Ще одним меседжем заходу стало — працювати на випередження. Тобто і громада, і тим паче управлінці, мають уважніше ставитися до родин, у яких можливі складні життєві обставини. Для цього, як зазначила директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Кот, стараються, де можливо, зберегти максимальну кількість ставок соціальних працівників.

Акцентували і на головних аспектах роботи з родинами та дітьми із зони АТО.

Департамент інформаційної діяльності та

комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.