back

Декларація про державний суверенітет — предтеча української незалежності

15-07-2016 | 14:23

Саме такими словами підкреслила значення та роль в історії нашої держави проголошення Декларації про державний суверенітет України під час відкриття виставки співробітник Державного архіву області Ірина Рябчук.

Сьогодні, 15 липня, у приміщенні Державного архіву Чернігівської області відкрилася фотодокументальна виставка «До річниці проголошення Декларації про державний суверенітет України». Виставка повністю присвячена прийняттю цього законодавчого акту та подіям, що передували цьому.

У її відкритті взяли участь науковці, громадськість, студенти Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М.Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка та представники ЗМІ.

16 липня 1990 року Верховна Рада України зробила вирішальний крок на шляху до незалежності нашої держави. Рішення було прийнято більшістю парламенту — 335 голосів «за», 4 — «проти» і 1 утримався. Декларація була прийнята у редакції, на якій наполягали члени депутатського об’єднання «Народна рада» — українська національно-демократична опозиція у Верховній Раді. У лавах «Народної ради» боролися і наші земляки: Левко Лук’яненко, Тетяна Яхеєва та Сергій Семенець. Двоє останніх — співавтори тексту Декларації про державний суверенітет. До речі, світлини всіх цих діячів державотворення представлені на виставці.

Загалом, документи, представлені на виставці, охоплюють порівняно невеликий проміжок часу — січень 1990 року, коли представники Чернігівського «РУХу» висунули цілу низку вимог до керівництва КПРС. Зокрема, відправити у відставку бюро Чернігівського обкому партії, відкрити у Чернігові Гайд-парк, де кожен зміг би вільно висловити свої переконання, підтримати ініціативу щодо проходження вихідцями з України військової служби у межах країни тощо. Закінчується експонування виставки документами вересня 1991 року — коли Чернігівська обласна рада народних депутатів підтримала Акт проголошення незалежності України.

Виставка відтворює політичні позиції та реакцію різноманітних політичних сил на прийняття Декларації та наголошує на значенні цього документу, який безумовно змінив курс розвитку України та заклав міцні підвалини для проголошення вже наступного, 1991 року, незалежності України.

З матеріалами виставки можна ознайомитися протягом трьох тижнів у приміщенні Державного архіву Чернігівської області за адресою: м. Чернігів, вул. Мстиславська, 2 (на території Валу).



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації