back

Президент на прем’єрі фільму «Крим. Спротив»: Повернення Криму до України – справа усього світу

13-07-2016 | 07:59

Президент Петро Порошенко відвідав прем’єрний показ документального фільму «Крим. Спротив», який висвітлює хроніку окупації українського півострова Російською Федерацією.

Президент ще раз наголосив на необхідності внесення змін у 10 розділ Конституції України щодо надання права кримським татарам на самовизначення в складі суверенної України. «Ми зобов’язані дати кримським татарам право на самовизначення в рамках єдиної української держави. Це те, що ми заборгували кримським татарам. Українська влада це мала зробити принаймні 20 років тому. І зараз ситуація була би абсолютно іншою», - впевнений Глава держави.

Президент підкреслив, що події 18 травня 1944 року, коли розпочалася депортація кримських татар, та лютого 2014 року, коли розпочалася окупація кримського півострову, об’єднує один організатор – Кремль, Москва.

Президент подякував творчій групі за фільм. Окремо Глава держави відзначив внесок кримчанина Олега Сенцова, який нині перебуває у російській в’язниці за свої переконання. «Важливо, щоб цей фільм подивилися не лише в Україні, а по всьому світу. Це буде тверде нагадування того, що ця справа не лише України, а всього світу», - підкреслив Глава держави.

Президент наголосив, що необхідно вшанувати своїх героїв - кожного, хто 26 лютого 2014 року вийшов на Майдан перед Верховною Радою Криму, багатьох кримських татар та українців, які не боялися і не бояться говорити, що Крим – це Україна.

«Завдяки цьому фільму можна вимірювати певні кроки задля повернення Криму. Весь світ ще раз відчує ту біль людей, які живуть в Криму, і їх намагання повернутися до своєї держави», - сказав Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Він також відзначив, що питання повернення Криму набуває все більшої уваги міжнародної спільноти та загадав останні рішення Парламентської Асамблеї ОБСЄ та Варшавський Саміт НАТО, які чітко окреслили незаконність анексії Криму Російською Федерацією та необхідність повернення Криму до України.

Прес-служба Президента України