back

Ірина Акімова: Соціальні ініціативи Президента – це логічний курс на підвищення якості життя людей

12-03-2012 | 14:26

Проголошені Президентом України соціальні ініціативи - це логічний, правильний курс на підвищення стандартів життя громадян та їхнього добробуту. На цьому наголосила на брифінгу Перший заступник Глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова.

Вона зокрема нагадала, що за останні два роки в Україні спостерігається зростання прожиткового мінімуму, мінімальних заробітних плат, пенсій, посадових окладів першого тарифного розряду (на 46%). «Всі соціальні виплати та заробітна плата в бюджетній сфері реально зростають. І ці плани - не вигадка, ці плани вже закладені в бюджеті», - підкреслила І.Акімова, говорячи зокрема про 2012 рік.

Перший заступник Глави Адміністрації наголосила, що одним з основних принципів, закладених в соціальні ініціативи Президента, є адресність допомоги. Підвищення виплат, зазначила вона, переважно здійснюватимуться для тих категорій населення, які потребують першочергової підтримки - пенсіонерів, інвалідів дитинства, праці та війни, сімей із дітьми.

І.Акімова особливо наголосила: пропозиції Президента спрямовані на відновлення соціальної справедливості. Адже йдеться про покращення становища насамперед тих категорій населення, які через ті або інші обставини опинилися в складнішій ситуації, ніж інші. Це зокрема стосується необхідності перерахунку пенсій громадянам, які вийшли на пенсію до 2008 року; допомоги тим, хто отримав травми на виробництві. Вона також додала, що в деяких випадках такі перерахунки будуть здійснені одразу, в інших – поетапно.

«Люди, які працювали в однакових умовах чи, на жаль, отримали однакові проблеми, повинні отримувати від держави однакову соціальну підтримку. Відновлення соціальної справедливості - саме той принцип, який закладений у соціальні ініціативи Президента», - наголосила І.Акімова.

Ще одним важливим кроком у напрямку покращення соціальної політики є підтримка працездатного населення, підкреслила Перший заступник Глави Адміністрації Президента. «Для працездатних категорій населення мають бути створені умови збільшення кількості робочих місць і можливості відновлювати свою дієздатність та заробляти самостійно», - сказала вона.

У цьому напрямку, зазначила І.Акімова, соціальні ініціативи Президента стосуються створення робочих місць для молоді та людей передпенсійного віку, серед яких наразі найвищий рівень безробіття. Ці робочі місця планується створювати за рахунок впровадження стимулів для підприємців, які надаватимуть роботу цим категоріям громадян. «Вважаю, що подібна ініціатива може стати стимулом для створення робочих місць», - сказала Перший заступник Глави Адміністрації Президента. Вона додала, що відповідний законопроект зараз доопрацьовується і незабаром буде переданий на розгляд Верховної Ради. Його ухвалення, підкреслила І.Акімова, дасть можливість створити додатково 700-800 тисяч робочих місць вже з 2013 року.

Соціальні служби в Україні мають стати більш ефективними - Ірина Акімова

Соціальні служби в Україні повинні стати більш ефективними. На цьому наголосила під час брифінгу Перший заступник Глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова, говорячи про одну з проголошених Президентом соціальних ініціатив.

Вона підкреслила: інститут соціального працівника має стати проактивним агентом держави, який буде, з одного боку, виявляти проблеми, з іншого - вирішувати їх у розрізі кожної конкретної сім’ї. «Щоб не люди самі зверталися - вони не завжди це роблять, навіть ті, хто реально цього потребує, - а щоб соціальна служба могла розуміти, оцінювати соціальні потреби сімей, які мають непрацездатних осіб, сімей з дітьми, одиноких людей, і допомагала вирішувати принаймні значну частину життєвих проблем», - зауважила Ірина Акімова.

Активна допомога людині, яка цього дійсно потребує, є важливою складовою соціальної політики нашої держави, наголосила вона.

За словами І.Акімової, сьогодні соціальні працівники надають допомогу близько 4-4,5 мільйонам громадян. Насамперед, це одинокі пенсіонери, інваліди, сім’ї з дітьми. Насправді ж, зауважила вона, такої підтримки в Україні потребують значно більше людей - за оцінками фахівців, це близько 12-18 мільйонів.

«Новий механізм роботи соціального працівника повинен повернути обличчя держави до людей і допомогти вирішувати принаймні ті проблеми, які сьогодні є у цих людей», – наголосила Перший заступник Глави Адміністрації Президента.

Прес-служба Президента України Віктора Януковича