back

Глава держави: Санкції - потужна мотивація для виконання Росією зобов'язань за Мінськими угодами

04-07-2016 | 08:13

Президент Петро Порошенко переконаний, що санкції були, є і будуть тим потужним механізмом, який змушує Росію брати участь у перемовинах щодо врегулювання ситуації на Донбасі та призведуть до виконання нею Мінських угод.

"Це є потужна мотивація для того, щоб росіяни сідали за стіл переговорів і виконували взяті на себе завдання. В першу чергу - безпековий компонент Мінських угод: припинення вогню, розведення артилерії, відведення важкого озброєння, звільнення заручників і забезпечення безперешкодного доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до всієї окупованої Російською Федерацією території", - наголосив Глава держави під час спілкування з журналістами у Одесі.

"Ми на цьому наполягаємо і маю надію, що ми цього доб'ємося", - додав Президент.

"Санкції застосовуються тому, що світ визнає - Російська Федерація не виконує взятих на себе зобов'язань", - також підкреслив Петро Порошенко і подякував лідерам Євросоюзу за одноголосне ухвалення рішення про продовження санкцій проти РФ, а Сполученим Штатам та іншим країнам та за їх синхронне продовження.

Президент підкреслив ефективність санкційного механізму та вкотре наголосив - якби не зусилля партнерів України з Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Канади, Японії, Австралії, з усього світу, які запровадили санкції, ситуація на фронті була б набагато гіршою. "Агресія не була би зупинена, бо зупинка агресії є результат спільних і узгоджених дій України і її Збройних Сил і світу, який застосовує санкції", - наголосив він.

Президент підкреслив, що під час зустрічі на саміті Україна-НАТО у Варшаві буде скоординовано позиції і визначено подальші дії у Нормандському форматі. За словами Петра Порошенка, йдеться про те, щоб було якісно підготовлено документи про посилення співпраці.

Глава держави повідомивши, що днями Міністр закордонних справ Павло Клімкін та Заступник Глави АПУ Костянтин Єлісєєв здійснять візит до Європи для того, щоб на рівні помічників голів держав та урядів провести переговори про підготовку можливого засідання Нормандського формату.

Прес-служба Президента України