back

Республіка Польща допомагатиме розвивати Чернігівщину

01-07-2016 | 11:40

Заступник голови облдержадміністрації Сергій Сергієнко та директор Департаменту економічного розвитку ОДА Юлія Свириденко презентували пропозиції щодо можливих напрямів реалізації на території Чернігівської області Програми «Польська допомога для розвитку — 2016».

Зустріч з експертами Програми відбулася вчора у Посольстві Республіки Польща.

«Польська допомога для розвитку — 2016» орієнтована на побудову ефективного управління, підприємництва та приватний сектор, детальніше про це можна почитати за посиланням.

Як зазначив Сергій Сергієнко, область насамперед зацікавлена у перейманні найкращого практичного досвіду Республіки Польща у розробці дієвого механізму підтримки регіональних експортерів, а також у сферах залучення прямих іноземних інвестицій, супроводу інвестиційних проектів, створення мереж співпраці на регіональному рівні, індустріальних та технологічних парків, залучення позабюджетного фінансування для реалізації механізму державно-приватного партнерства в області.

Окремо потребує підтримки польських партнерів сфера маркетингу привабливості території та промоції інвестиційного потенціалу Чернігівського регіону, участі в іміджевих заходах для привернення уваги інвесторів та формування позитивного сприйняття області, розробки ефективного та впізнаваного бренду регіону тощо.

Серед основних напрямків розвитку регіону акцент поставлено на децентралізації. Зважаючи на значний досвід Польщі в передачі повноважень центральних органів влади на місця, використання її напрацювань значно прискорить процес децентралізації в Україні в цілому та в Чернігівській області зокрема.

Серед пропозицій, озвучених Юлією Свириденко:

- партнерство в організації у Чернігівській області Інвестиційного форуму;

- матеріально-технічне забезпечення новоствореної агенції регіонального розвитку та допомога у пошуку додаткових джерел для фінансування діяльності агенції як небюджетної, неприбуткової організації;

- інформаційно-консультативна та навчальна підтримка з боку польських партнерів для представників органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади з питань децентралізації;

- допомога в розробленні стратегічних планів об’єднаних територіальних громад;

- створення спільної з польськими партнерами структури підтримки малого та середнього підприємництва (бізнес-інкубатор, коворкінг-центр) тощо.

Щодо останнього, то Республіка Польща уже планує створення своєрідного центру підтримки малого та середнього підприємництва. Питання лише у тому, буде це окрема структура чи інтегрована у якусь з наявних в Україні.

Варто зауважити, що до Програми «Польська допомога для розвитку — 2016» увійшли не всі регіони України, а лише ті, що протягом останніх років виявляли активність та зацікавленість у процесі реформування.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації