back

Україна та Болгарія мають нові перспективи розвитку взаємовигідного співробітництва - Глава держави

01-07-2016 | 08:07

Президент Петро Порошенко переконаний, що Україна та Болгарія мають добрі перспективи розвитку двостороннього співробітництва. "Наші зустрічі сьогодні, цей візит і реалізація спільних домовленостей відкриють нові перспективи для подальшого розвитку взаємовигідного співробітництва між Україною і Республікою Болгарія", - сказав Глава Української держави під час спільної заяви для ЗМІ з Президентом Болгарії Росеном Плевнелієвим.

"Ми маємо величезний потенціал наших відносин, який ще більше зростає після того, як почала працювати поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі з ЄС. Як наслідок початку запровадження реформ ми дійсно значно підвищили інвестиційний клімат в Україні і чекаємо болгарських підприємців, які зможуть приїхати, розпочати бізнес і будуть захищені законом України", - також додав Глава держави.

Петро Порошенко відзначив активізацію співпраці двох країн у різних сферах за час, який минув з моменту візиту Росена Плевнелієва до Києва. Зокрема, співробітництво в рамках міжнародних організацій задля сприяння європейській інтеграції України, також відновлення прямого авіаційного сполучення між Києвом та Софією з метою зближення двох країн та їх народів.

"Ми досягнули величезної кількості напрямків розвитку нашої роботи і я хочу окремо відзначити тут роль Президента Болгарії", - сказав Глава держави, висловивши задоволення динамікою двосторонніх відносин.

За словами Петра Порошенка, під час перемовин на рівні делегацій Україна та Болгарія намітили низку подальших кроків, які мають сприяти ще більшому їх зближенню.

Зокрема, обговорили питання безкоштовної видачі довготермінових віз для українців, які збираються навчатися чи працювати у Болгарії. Досягнуто домовленості про розробку спільних інфраструктурних проектів і початок реалізації угод, які були досягнуті нещодавно у Бухаресті з Президентом Румунії. Крім того, домовлено про початок роботи щодо запуску пасажирського залізничного сполучення, розвиток низки конкретних двосторонніх проектів, в тому числі у галузі енергетики, військово-технічної співпраці.

"Усі ці та інші приклади яскраво свідчать на користь особливого характеру українсько-болгарських відносин, нашого партнерства, яке відповідає давнім традиціям дружби і взаєморозуміння між нашими країнами", - підкреслив Президент.

Глава держави відзначив, що сьогодні під час зустрічей лунає "мова добросусідства, стратегічного партнерства, мова дружби". "Хотів би сказати, що ми це дуже цінуємо", - зазначив Петро Порошенко і подякував Росену Плевнелієву за гостинну атмосферу.

Президент Болгарії у свою чергу наголосив на історичній та культурній близькості, високому рівні взаємної симпатії українського та болгарського народів та подякував українському Уряду за добре ставлення до майже трьохсот тисяч болгар, які проживають в Україні.

Росен Плевнелієв також привітав процес реформ в Україні, зокрема активну антикорупційну діяльність української влади та відзначив важливість Конституційної реформи в Україні в частині реформи системи правосуддя.

Президент Болгарії подякував Президенту України за його наполегливу роботу щодо розвитку українсько-болгарських відносин і виведення їх на новий рівень.

Прес-служба Президента України