back

Ставлення до Конституції не повинно залежати ані від точки сидіння конкретного політика, ані від поточної розстановки політичних сил – Президент

28-06-2016 | 15:21

Президент Петро Порошенко під час виступу на урочистому засіданні Верховної Ради України з нагоди Дня Конституції наголосив, що чинна Конституція є історичним, але в той же час живим і практичним документом. І саме з ним потрібно звіряти свої політичні вчинки кожного дня.

Глава держави підкреслив, що Основний закон потрібно шанувати і поважати. «А чи саме так ми ставилися до Конституції протягом двадцяти років її існування? На жаль, ні. І тепер вже, з дистанції прожитих літ бачимо, що спроби її нелегітимної, ґвалтівної ревізії ні до чого доброго ніколи не призводили. Країна та суспільство заплатили за це дуже високу ціну, і це нам всім важливий урок на майбутнє», - зазначив Президент.

Петро Порошенко підкреслив, що не бачить жодних підстав ставити під сумнів зафіксовану в чинній редакції Конституції форму правління. «Парламентсько-президентська модель – це один із наслідків Революції Гідності, рівно як індикатор нашої причетності до європейської політичної культури», - сказав Президент.

Глава держави наголосив, що Президент, Парламент, Уряд – всі мусять вчитися працювати за правилами і гарантувати сталість політичної системи: «Ставлення до Основного закону не повинно залежати ані від точки сидіння конкретного політика, ані від поточної розстановки політичних сил».

Петро Порошенко підкреслив, що не має наміру зловживати темою змін до Конституції і продовжить дотримуватися в цьому питанні виваженої, відповідальної і обережної позиції.

«На мою думку, зміни до Конституції мають носити наразі точковий характер, готуватися ретельно, на основі широкої громадської дискусії, за участю українських правників та з експертизою таких високоповажних європейських структур як Венеціанська комісія. І головне – ухвалюватися з суворим дотриманням всіх процедур, яких сама Конституція вимагає для того, аби поміняти в ній бодай кому», - підкреслив Президент.

Глава держави зазначив, що «приклад саме такої відповідальної роботи над удосконаленням Основного закону» продемонстрували народні депутати проголосувавши поправки до Конституції в частині судочинства.

За словами Президента, закон про зміни до Конституції в частині правосуддя ним підписано і завтра буде опубліковано. Ці зміни мають фундаментальне значення, тому що сьогодні мільйони людей прагнуть справедливості. Це – інтегральна реформа, це реформа реформ, яка є передумовою і запорукою всіх інших перетворень.

Глава держави підкреслив, що Україна на порозі фундаментальних змін в суддівській системі, які призведуть глибокого і кардинального оновлення суддівського корпусу, жорсткого контролю, в тому числі і громадського, за доброчесністю, доходами та видатками судді, скасування необмеженої недоторканості суддів, ліквідації політичних впливів та незалежність судової гілки влади.

Президент зазначив, що свідомо і добровільно поступився частиною чинних президентських повноважень щодо формування суддівського корпусу. Вже наприкінці поточного року на конкурсній основі буде сформовано новий Верховний суд України. В конкурсі зможуть взяти участь і правники з-поза меж судової системи.

Петро Порошенко підкреслив, що дотримання проголошених Основним законом основоположних цінностей та усвідомлення необхідності вдосконалення Основного закону мають бути органічно поєднані у роботі українського парламенту і символічно, що майдан перед будинком Верховної Ради має назву Площа Конституції.

«20 років тому український парламент прийняв сучасну Конституцію незалежної України. Це, звичайно, не такий великий термін, протягом якого функціонує Конституція Сполучених Штатів. Але і за цей відносно короткий проміжок часу ми всі змогли переконатися, що наша Конституція є якісним, дієвим та життєздатним правовим документом, яким всі ми можемо пишатися», - підкреслив Петро Порошенко.

За словами Глави держави, за цей час Україна пройшла безліч випробувань та змінилася, - насамперед, за останні два з половиною роки. «Ми твердо стали на шлях свободи, демократії і європейських реформ. І хочу наголосити - з цього шляху ми не звернемо», - наголосив Президент.