back

Позичальники «теплих» кредитів гарантовано отримують відшкодування з держбюджету

15-06-2016 | 15:07

Відповідно до зведених реєстрів позичальників Ощадбанку, Укргазбанку та Укрексімбанку з держбюджету у цьому році вже відшкодовано понад 236 мільйонів гривень учасникам Програми державної підтримки населення та ОСББ до впровадження енергоефективних заходів.

Так, ОСББ, що стали учасниками програми, цьогоріч отримали компенсацію частини суми «теплих» кредитів у розмірі понад 1,7 мільйона гривень. Населенню, яке купувало в кредит «негазові» котли, відшкодовано 10,2 мільйона гривень. Позичальникам, які придбали енергоефективне обладнання та матеріали, держава вже повернула майже 225 мільйонів.

Загалом, з початку дії програми з держбюджету відшкодовано понад 540 мільйонів гривень.

– Програма з енергоефективності успішно діє із жовтня 2014 року. За цей час вона довела затребуваність та показала готовність населення до заміщення газу, енергозбереження, залучення власних коштів на впровадження енергоефективних заходів, – повідомив голова Державного агентства енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук. Він також зазначив, що відшкодування частини суми енергоефективних кредитів у розмірах від 20% до 70% здійснюється кожного місяця, у порядку черговості надходження до Держенергоефективності зведених реєстрів позичальників від уповноважених банків.

Сьогодні вже можна навести успішні приклади реалізації громадянами енергоефективних проектів за державною програмою з термомодернізації житла. Наприклад, після впровадження енергоефективних заходів в окремих багатоповерхових будинках витрати на житлово-комунальні послуги знизилися на 20-50%, а зменшення споживання теплової енергії та газу сягає від 45 до 55%.

– Звертаю увагу всіх, хто розпочинає підготовку до наступного опалювального сезону 2016-2017 року та прагне зменшити витрати на комунальні послуги і підвищити енергоефективність власного житла – саме зараз час долучитися до державної програми з утеплення. Вона доступна всім. Варто лише визначитися, які саме енергоефективні заходи потрібно впровадити, оформити «теплий» кредит та згодом отримати компенсацію від держави, – закликав Сергій Савчук.

До речі, у Чернігівській області цього року вже скористалися банківськими кредитами на суму 16 мільйонів гривень понад 1100 осіб.


Довідково:

У рамках програми стимулювання населення та ОСББ до впровадження енергоефективних заходів кредитують три державні банки: Ощадбанк, Укргазбанк, та Укрексімбанк.

За «теплими» кредитами держава відшкодовує частину суми кредиту в таких розмірах:

• 20% суми кредиту (але не більше 12 тисяч гривень) – на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (крім газу та електроенергії) для фізичних осіб;

• 30% суми кредиту (але не більше 14 тисяч гривень) – на енергоефективне обладнання та матеріали для фізичних осіб;

• 40% суми кредиту (але не більше 14 тисяч гривень у розрахунку на одну квартиру багатоквартирного будинку) – на енергоефективне обладнання та матеріали для ОСББ;

• 70% суми кредиту (але не більше 14 тисяч гривень) для отримувачів субсидій на оплату житлово-комунальних послуг для придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (крім газу та електрики) та енергоефективного обладнання і матеріалів.


З переліком енергоефективних матеріалів та обладнання, на придбання яких здійснюється відшкодування частини суми кредиту, можна ознайомитися за посиланням http://goo.gl/E1MNVd

У Держенергоефективності діє Call-центр для надання населенню та ОСББ роз’яснень щодо програми «теплих» кредитів. Контактні телефони: (044) 296-71-60, 292-32-57, e-mail: [email protected], [email protected], [email protected], [email protected].


За матеріалами Державного агентства
енергоефективності та енергозбереження України