back

Президент зустрів Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка: Будемо боротися, поки останній українець не буде визволений

15-06-2016 | 07:58

Президент Петро Порошенко зустрів Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка, які були незаконно ув’язнені в Російській Федерації та сьогодні повернулися в Україну. Українці прибули із аеропорту до Державної наукової установи «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» Державного управління справами.

«Нарешті ми можемо сказати: «Yes! Ми це зробили». І так ми будемо робити до тих пір, поки останній українець не буде визволений із заручників. Будемо продовжувати для того, щоб Олександр Кольченко, Олег Сенцов, і ті, хто знаходяться на окупованій території та в Російській Федерації, повернулися додому», - наголосив Глава держави. Президент додав, що повернення українських бранців із Росії стало можливим завдяки Мінським домовленостям, і це доводить їхню ефективність.

Глава держави нагадав, що Україна чекала на повернення Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка 767 днів, які були звільнені одразу ж після Надії Савченко. «Радий, що у вас не було жодної секунди сумнівів, що держава б’ється за вас і робить все, щоб вас повернути додому. Це робить велика кількість людей. Це свято не лише для вас та ваших близьких, це свято для всієї України. Дорогі мої, ласкаво просимо додому», - наголосив Президент.

У свою чергу, Юрій Солошенко подякував усім, хто допоміг у звільненні: «Рік, десять місяців і десять днів я чекав цієї години. Чекав , вірив і сподівався, що вона настане. Справжня віра у моє звільнення з’явилася 25 травня, коли я побачив повідомлення зі словами Президента України про те, що Солошенко і Афанасьєв приїдуть в Україну». За його словами, весь час, який він провів за гратами у Росії, йому погрожували та шантажували тим, що, нібито, Україна про нього забула, тому для нього буде краще, якщо він прийме громадянство Росії.

Юрій Солошенко додав: «Поки існує путінський режим, Росія буде нам ворожою. Тому ми усі повинні робите все, щоб звільнити всіх наших громадян, які томляться в російських тюрмах».

Звільнений Геннадій Афанасьєв зазначив: «Щиро дякую українському народові, сильній українській владі і особисто нашому Президенту. Дякую за те, що Україна, українці та увесь світ бореться за кожного нашого громадянина». Він також звернувся до міжнародної спільноти з проханням та закликом продовжити міжнародні санкції проти Росії та наголосив, що саме санкції можуть допомогти повернути інших українських в’язнів, зокрема Олега Сенцова, Олександра Кольченка.

Деталями звільнення українців поділилася Уповноважений Президента України з питань мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях, Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко. За її словами, до Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка 10 місяців не пускали українського консула. «Найболючіше було чути, коли Юрій і Геннадій розповідали, що до них по 10 місяців не допускали консула і щодня говорили, що Україна за них не бореться. А ми знали, що українські дипломати, українська Служба безпеки, Президент на кожній міжнародній зустрічі піднімає це питання», - сказала вона.

Ірина Геращенко також додала, що Україна зараз бореться за звільнення ще як мінімум 25 українців, які утримуються на Донбасі. «Усі ключі від усіх в’язниць і камер знаходяться у Кремлі. Тому тут важлива міжнародна солідарність, аби питання звільнення заручників було першим на Нормандському форматі, а не лише політичні питання», - наголосила вона.

У свою чергу прес-секретар Президента Святослав Цеголко запевнив: «Команда Президента робитиме усе можливе, аби й інші українські політичні в’язні, які незаконно утримуються на території Росії, були повернуті додому. Дуже важливо продовжувати».

Після офіційної церемонії зустрічі Президент поспілкувався із Геннадієм Афанасьєвим та Юрієм Солошенком. Звільнені українці через проблеми зі здоров’ям будуть обстежені в лікарні та їм буде надано медичну допомогу.

Прес-служба Президента України