back

Українці зможуть безкоштовно відвідувати музеї Верони – Президент та мер Верони на відкритті виставки «Врятовані скарби Італії» у Києві

14-06-2016 | 07:56

Президент Петро Порошенко взяв участь у відкритті виставки «Врятовані скарби Італії» у Національному музеї мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенків у Києві.

Глава держави відзначив унікальність експозиції, на якій будуть представлені 17 картин з музею Кастельвеккіо у Вероні, що були знайдені українськими правоохоронцями та прикордонниками. Це унікальні культурні цінності – шедеври Рубенса, Пізанелло, Тінторетто, Белліні, Мантеньї, Карото та інших відомих майстрів.

Президент наголосив, що ця виставка стала можливою завдяки ефективній співпраці українських правоохоронних органів, прикордонників, працівників військової прокуратури та Генеральної прокуратури, Міністерства культури.

«В чому унікальність? Зазвичай, це знаходиться виключно в компетенції слідчих органів, бо є складна робота страхових компаній, реставраторів, захисту та безпеки. Але я радий, що внаслідок нашої співпраці сьогодні українська громада буде мати можливість ознайомитись з цими великими творами мистецтва», - зазначив Петро Порошенко.

Президент також наголосив, що ця виставка символізує відповідальне ставлення України до своєї культурної спадщини та надбань європейських народів. Глава держави нагадав, що у 2009 році в цьому ж музеї Ханенків італійські карабінери передали Україні артефакти часів Київської Русі, які контрабандним шляхом потрапили до Італії. «Це є справжнім дивом, що вдалося зберегти від пошкоджень викрадені картини», - додав Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що по завершенню слідства твори мистецтва будуть передані в італійський музей. «Це є свідченням ефективної співпраці України та Європейського Союзу, України та Італії, а також тих дружніх стосунків та довіри, які є між нашими країнами», - зазначив Глава держави.

Президент подякував присутньому на заході меру міста Верона Флавіо Тосі, Посольству Італії в Україні, співробітникам музею Ханенків, працівникам правоохоронних органів, Міністерству культури.

У свою чергу, Посол Італії в Україні Фабріціо Романо подякував Президенту України та наголосив, що виставка ще більше зміцнить відносини між Україною та Італією. Він зауважив, що культурна цінність цієї виставки є найбільшою за весь час існування взаємних відносин обох держав.

Мер Верони Флавіо Тосі також подякував Президентові. Він зауважив, що для усієї країни ця подія є справжнім святом.

«Завдяки роботі правоохоронних органів і пана Президента Порошенка ця подія зміцнила відносини України та Італії», - підкреслив мер Верони.

У знак подяки Тосі оголосив, що усі українські громадяни зможуть відвідувати музеї Верони безкоштовно. Він також вручив Президентові України почесне громадянство Верони та запросив у зручний час відвідати це італійське місто.

Президент України також провів окрему зустріч з мером італійського міста Верона Флавіо Тосі, який перебуває в ці дні у Києві.

«Верона дуже близька кожному українцеві. Подивіться на жовто-блакитні кольори України і кольори Верони. Я завжди відчував, що ми дуже близькі», - сказав Президент, подякувавши за рішення щодо надання безкоштовного доступу українцям до усіх музеїв Верони, включно з музеєм Кастельвеккіо, та за надання йому звання почесного громадянина цього італійського міста.

Глава держави також подякував Послу Італійської Республіки в Україні та Уряду Італії за підтримку України на євроінтеграційному шляху реформ.

В свою чергу мер Верони подякував Президентові України за гостинний прийом. «Те, що я побачив сьогодні в Києві, жовто-блакитні кольори, дало мені відчуття, що я знаходжуся у себе вдома», - сказав Флавіо Тосі та відзначив красу стародавнього Києва.

Мер Верони також зазначив, що між його містом та Києвом існує тісний економічний зв'язок, працюють кілька потужних італійських підприємств в українській столиці та висловив сподівання в поглибленні плідної економічної та культурної співпраці між нашими країнами в майбутньому.

Флавіо Тосі також висловив слова захоплення та підтримки діям Президента Порошенка в його активній євроінтеграційній політиці.

Прес-служба Президента України