back

Про фаховість і відповідальність керівників ОСББ — на нараді в Мінрегіоні

13-06-2016 | 09:25

В Україні стрімко зростає кількість ОСББ. І, відповідно, виникають питання компетентності людей, які їх очолюють.

Про це сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Едуард Кругляк під час наради з питань реалізації Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», яка відбулася в Мінрегіоні 9 червня.

— Маємо ситуацію, коли протягом 2015 року та з початку цього року кількість новостворених ОСББ зростає майже у геометричній прогресії. Це позитивна тенденція. Проте є і певні негативні речі. Ми отримуємо багато скарг від мешканців багатоквартирних будинків. Їх хвилює, що значна частина людей, які очолили ОСББ, насправді, не розуміють специфіки своєї роботи, — зауважив Едуард Кругляк.

Заступник Міністра навів приклад такої скарги: «Коли йде мова про підготовку до зими, такі люди не розуміють і навіть не знають про існування відповідних нормативних документів, якими необхідно керуватися. І, фактично, на питання щодо підготовки господарства до зимового періоду мешканці отримують відповідь, що влада дасть гроші і будинки будуть готові».

Едуард Кругляк зазначив, що така постановка питання викликає низку проблем. За його словами, Мінрегіон вже працює над розв’язанням цієї непростої ситуації.

— Ми будемо збиратися, залучати відповідних фахівців та піднімати питання про необхідність посилення кваліфікаційних вимог до керівників ОСББ. Якщо будуть і далі спостерігатися негативні тенденції, то, можливо, доведеться вносити зміни до Закону та передбачати відповідні освітні та професійні критерії. Адже житловий будинок – це серйозний інженерний об’єкт. Важливо, щоб мешканці призначали керувати ОСББ відповідальних та фахових людей, — підсумував Едуард Кругляк.

Чернігівську область на нараді представляли директор Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури ОДА Юрій Євтушенко та представники виконкомів Чернігова, Ніжина та Прилук.


За інформацією Департаменту житлово-комунального господарства,
регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації