back

Юрій Павленко: Президент позитивно оцінює роботу місцевої влади в листопаді-грудні 2011 року із забезпечення права дитини-сироти на виховання в сім`ї

19-01-2012 | 09:35

Президент України Віктор Янукович позитивно оцінює результати роботи місцевих органів влади в листопаді-грудні 2011 року із забезпечення права дитини-сироти на виховання в сім'ї. Про це заявив на брифінгу Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко.

«У листопаді-грудні намітилася позитивна тенденція із влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, у прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу. Зокрема, у грудні у прийомні сім'ї та дитбудинки сімейного типу було влаштовано 197 дітей – це вдвічі більше за середньомісячний показник 2011 року», - сказав Ю.Павленко.

Він підкреслив, що «цього результату досягнутий завдяки принциповій позиції Президента в питанні необхідності розвитку прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, усиновлення, опіки і піклування».

За словами Уповноваженого Президента з прав дитини, загалом станом на 1 січня 2012 року у прийомних сім'ях і дитячих будинках сімейного типу виховується 9905 дітей; створено 594 дитбудинків сімейного типу та 3430 прийомних сімей.

За підсумками 2011 року у прийомних сім'ях та дитбудинках сімейного типу знайшли батьків 1388 дітей, зазначив Ю.Павленко. Попри те, що цей показник дещо менший підсумків 2010 року, тенденція, яка намітилася в листопада-грудні 2011 року, дає оптимістичний прогноз та впевненість: у 2012 році органи місцевої влади повною мірою виконають обов’язок щодо забезпечення права кожної дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, на виховання в сім'ї.

Говорячи про позитивні результати роботи у 2011 році щодо влаштування дітей у прийомні сім'ї та дитбудинки сімейного типу, Ю.Павленко відзначив зростання цих показників у Київській, Волинській, Донецькій областях і Севастополі. Він звернув особливу увагу на діяльність Дніпропетровської ОДА - в області протягом року у прийомні сім'ї та дитбудинки сімейного типу влаштували вдвічі більше дітей, ніж у 2010 році (237 проти 120).

«Незадовільними ми визначаємо результати роботи в 2011 році Вінницької, Житомирської, Запорізької, Львівської, Миколаївської, Полтавської, Хмельницької областей та Києва», - сказав Уповноважений Президента.

За його словами, загалом найбільш активно у 2006-2011 роках розвивалися прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу в Харківській, Чернівецькій, Тернопільській, Кіровоградській, Сумській та Черкаській областях. Беззаперечним лідером у цьому питанні Ю.Павленко назвав Харківську область, де кожна шоста дитина-сирота і дитина, позбавлена батьківського піклування, виховується у прийомній сім'ї або дитбудинку сімейного типу.

«Найгірші показники щодо розвитку прийомних сімей та дитбудинків сімейного типу, на жаль, є в Києві, а також в Одеській, Луганській, Запорізькій та Миколаївській областях», - додав Ю.Павленко.

Окрему увагу Уповноважений Президента звернув на ситуацію, що склалася протягом 2011 року з усиновленням, адже це питання також залишається під пильною увагою Глави держави. «2108 дітей було усиновлено українськими громадянами і 969 дітей – іноземними… Зберігається позитивна тенденція, коли національне усиновлення більш ніж вдвічі переважає міждержавне», - підкреслив Ю.Павленко.

Прес-служба Президента України Віктора Януковича