back

COSME (Competiveness of Small and Medium Enterprises) європейська програма підтримки малого та середнього бізнесу

07-06-2016 | 14:54

Програма ЄС COSME 2014-2020 сприяє розвитку малого та середнього підприємництва, покращує бізнес-клімат і поширює підприємницьку культуру. Це європейська мережа раннього попередження труднощів, підтримки підприємств та тих, що претендують на другий шанс.

Запланований бюджет програми, який передбачає набір тематичних проектів та програм на період з 2014 по 2020 роки, становить 2,3 млрд євро.

Доступна для України Програма COSME на 2016 рік складається із 25 підпрограм, які класифіковано за трьома напрямками:

- полегшення виходу на зовнішні ринки;

- поліпшення умов для конкурентоспроможності;

- формування культури ведення бізнесу.

Серед цих програм: Європейська мережа підприємств EEN, Еразмуз для молодих підприємців, Інтернаціоналізація кластерів МСП, Розвиток туризму, Полегшення доступу до державних закупівель та багато інших.

Має право брати участь у програмах COSME: український малий та середній бізнес, громадські організації, установи, агентства регіонального розвитку, освітні заклади. Будь які українські бізнес-асоціації, профспілки, кластери, органи державної влади, отримують можливість і право брати участь в проектах COSME.

Окремі вимоги до учасників прописані у спеціальних критеріях для кожної з підпрограм.

Заявники повинні пройти процес реєстрації та заповнити заявку виключно в електронному вигляді.

До 14 червня 2016 року є можливість прийняти участь у програмі COS-EarlyWarningEU-2016-4-01 European Network for Early Warning and for Support to Enterprises and Second Starters.

Більш детальна інформація на сайті Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації (http://economy.cg.gov.ua).