back

Про об’єднання громад – на міжрегіональному форумі у Батурині

06-06-2016 | 11:53

Децентралізаційні процеси, які наразі тривають в Україні, порушують багато запитань у різних сферах життєдіяльності громад. Як же пришвидшити реформи, які б реально сприяли розвитку територій, обговорювали під час Міжрегіонального форуму щодо реформування місцевого самоврядування та децентралізації «Спроможні громади – сильна держава: об’єднання заради розвитку», що пройшов 3 червня у Батурині.

Форум зібрав сільських та селищних голів з дванадцяти областей України – тих, хто безпосередньо на місцях має впроваджувати реформу децентралізації. Взяли участь у заході й представники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, а також аграрної політики та продовольства.

Чернігівську ОДА представляла заступник голови – керівник апарату Наталія Романова. Вона відзначила, що в області створено п’ять об’єднаних територіальних громад. Вони вже відчули переваги свого об’єднання. У першу чергу, отримавши можливість безпосередньо громадою вирішувати, на які найактуальніші проекти витрачати зароблені кошти. Проте є ще достатньо питань, не врегульованих законодавчо, які стримують як розвиток вже існуючих територіальних громад, так і створення нових. Тож ОДА ретельно відпрацьовує питання, пов’язані з об’єднанням громад, обов’язково враховуючи їх спроможність бути самостійною потужною одиницею.

Висловив своє бачення щодо перспектив об’єднаних територіальних громад і народний депутат України Валерій Давиденко. Він сподівається, що децентралізація в Україні є безповоротною. Влада має бути повністю підзвітною громаді. А громада, у свою чергу, здатна самоорганізовуватись, щоб вирішувати проблеми людей та розвивати свою територію.

Власним досвідом щодо об’єднання громад поділилися також учасники форуму із Латвії. Зокрема, голова Відземського регіону Латвійської Республіки Хардіс Вентс переконаний, що задля досягнення успіху необхідно поставити конкретні цілі і ретельно відпрацювати стратегію впровадження реформ. Він зазначив, що латвійці пройшли достатньо довгий шлях реформування. Проте тепер вони вже отримують очікувані результати.

Під час форуму акцентувалиДепартамент інформаційної  увагу на необхідності розвитку малого та середнього бізнесу, наближення до людей різних видів послуг, розвиток освітньої та медичних галузей. Зазначали, що саме такі широкі зібрання, із залученням колег з інших країн, дають можливість донести до людей переваги і невідворотність децентралізації.



Департамент інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації