back

На меті — безпека дорожнього руху

02-06-2016 | 10:42

Щороку на автошляхах України в ДТП гине понад 4 тисячі осіб, більше тридцяти тисяч отримують травми. Дорожньо-транспортні пригоди є першою за поширеністю причиною смерті молоді у віці від 15 до 24 років та другою — серед дітей від 5 до 14 років.

З метою привернути увагу суспільства до цієї проблеми Міністерство охорони здоров’я України ініціювало проведення Тижня безпеки дорожнього руху. В області цей тиждень тривав з 16 по 22 травня.

Серед причин, що найчастіше призводять до ДТП — несправність автомобільного транспорту та порушення правил дорожнього руху. Тому на нараді, яку вчора провів заступник голови облдержадміністрації Сергій Сергієнко, було детально обговорено виконання автопідприємствами області вимог законодавства щодо безпечного перевезення пасажирів.

Як поінформував заступник начальника міського Управління патрульної поліції Ігор Лисенко, за час роботи в Чернігові патрульної поліції — з 19 лютого поточного року — в обласному центрі було скоєно 420 ДТП, 4 з них — зі смертельними наслідками.

За цей же час патрульними було складено 2368 адміністративних матеріалів за порушення правил дорожнього руху. Найчастіше фіксували проїзд транспорту на червоне світло світлофора, висадку пасажирів маршрутного транспорту у невстановлених місцях тощо.

Проте власників пасажирського автотранспорту, що курсує дорогами області, більше турбували питання недобросовісної конкуренції та стану автошляхів. Вони вимагали від влади та поліції усунення «нелегалів» з маршрутів та контролю за якістю відновлення дорожнього покриття. Тоді, запевнили автоперевізники, поліпшиться матеріальне становище їх автопідприємств, з’являться кошти на ремонт та оновлення автопарку і, зрештою, зросте безпека перевезень.

Крім того, автоперевізники переконані, що ліквідація незаконних перевезень допоможе розв’язати ще одну проблему — компенсації вартості проїзду пільгових категорій громадян. Вони стверджують, що монетизація пільг та легалізація перевезень позбавить їх необхідності вимагати від держави компенсації.

За підсумками наради було розширено склад робочої групи, яка працюватиме над легалізацією усіх без винятку пасажирських перевезень в області. До неї увійшли представники облдержадміністрації, поліції, прокуратури, фіскальної служби, обласного управління «Укртрансбезпеки» та самі перевізники, які, як ніхто, знають своїх недобросовісних конкурентів.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації